Golden Earring kreeg onlangs de Top 2000 Award. De legendarische rockband, die afgelopen jaar moest stoppen, staat met maar liefst 18 songs in de lijst. Klup Magazine sprak met zanger Barry Hay (73) over een veelbewogen jaar.

Zanger Barry Hay:

“Nooit meer met Golden Earring de bühne op, was wel even schrikken, om het mild uit te drukken. Er viel echt een gat. Wat Kooij nu overkomt – hij heeft met ALS gewoon een sluipmoordenaar in zijn lijf. Dat is een verschrikking natuurlijk. Hij begint er langzaam mee te leren leven.
Laatst zag ik foto’s van Golden Earring door de jaren heen. Ik kreeg een brok in mijn keel. Wat hadden we het goed, en wat een waanzinnige concerten hebben we gedaan. Veel mensen vertellen ons nu wat onze muziek in hun leven heeft betekend. Die verhalen zijn mooi om te horen.”

Opa Barry Hay:

“De start was spannend. Wij hoorden in het holst van de nacht dat onze dochter Bella na 32 weken in het ziekenhuis lag. Sandra en ik hebben die nacht niet meer geslapen. Je kleinkind in de couveuse, je wilt niet dat het zo gaat. Inmiddels maakt baby Lotus het prima.
Zolang het familie is, vind ik het goed. Ik ben niet iemand die met een ander zijn baby gaat lopen sjouwen. Als ze zeggen: je mag hem wel even vasthouden, dan zeg ik: nou, laat maar fijn liggen, die baby ligt daar helemaal goed. Ik ben er niet super handig in. Ik ben blij als kinderen opgroeien, dat je met ze kunt communiceren. Dan gebeurt er tenminste wat. Maar er gaat wel wat door je heen als je een kleinkind krijgt, dat kan ik je wel vertellen. Dan borrelt er iets in je op, een vlaag… van liefde. Ik kan er geen ander woord voor bedenken.”

Barry-Hay
barry-hay-hondjes

Hondenvriend Barry Hay:

“Pablo was zo’n leuke, vrolijke hond. Hij liep altijd rond met een bot als een sigaar in zijn mondhoek, heel stoer. Hij had altijd zin in het leven, was altijd blij en stak daarmee ook de anderen aan. Maar hij kreeg twee tumoren in zijn nek en kon steeds moeilijker ademhalen. Op een avond zag ik aan hem dat het niet meer ging. De dierenarts zei dat Pablo beter kon inslapen, want dit zou alleen maar erger worden. Afscheid nemen van je hond is zo zwaar. Ik ben twee dagen totaal van slag geweest.”

barry-hay-hondjes

Gymboy Barry Hay:

“Je hoeft niks te bewijzen. Je hoeft niet groot en sterk te worden, want daarvoor is het te laat als je ouder bent. Waar het om gaat, is dat je je lichaam onderhoudt. Ik doe een half uur cardio en een uur krachttraining, vier keer per week, en ik tennis elke week. Samen met mijn buddy. Je moet in een bepaalde cadans komen, dat het onderdeel van je leven wordt. Soms vind ik het leuk, soms minder. Ik doe het gewoon. Je wordt er lekker fit van, dat is gewoon een feit. En als je een kater hebt, ben je die na een training wel kwijt.”

Een ding is zeker: Barry Hay gaat niet achter de geraniums zitten. Volgend jaar staat hij met JB Meijers met een grote show in Ziggo. Hij geeft zijn leven een rapportcijfer 9 en concludeert: “Ik ben een gezegend mens, hoera!”

Winactie:

Wij blijven genieten van Golden Earring! Klup magazine deelt verzamelcd’s uit en een prachtig fotoboek, vers van de pers. Je leest er alles over in het nieuwe Klup magazine.

Heb jij de wintereditie van Klup magazine nog niet in huis? Klik op de knop hieronder om jouw magazine te ontvangen. Je betaalt slechts €4,95 inclusief verzendkosten!.