Recept voor een gezond en gelukkig leven: zoek regelmatig het avontuur op! Wie openstaat voor nieuwe ervaringen, beleeft steeds wat nieuws. En dat is goed voor lichaam en geest. Afwisseling houdt je fit en flexibel en bevordert je levenslust.

Avontuur begint met een verlangen. Er is iets wat je graag wilt, maar toch niet doet. Je dagdroomt erover en daar blijft het bij. Leren zeilen, of fietsen door China. Een lied zingen voor publiek, of vrienden maken in je straat. Wat is het voor jou? En wanneer gaat het gebeuren?

In de loop van ons leven zijn we geneigd meer en meer van hetzelfde te doen. We spelen op safe en herhalen wat ons goed afgaat. Dat voelt comfortabel en leidt tot goede resultaten. Wanneer hartenwensen opspelen en het avontuur lokt, vertellen we onszelf dat het lastig is, zo niet onmogelijk om ze uit te voeren. Want we hebben ‘geen tijd’ of ‘niet genoeg geld’.

Stiekem zijn we bang om te mislukken en de mening van anderen speelt ook een deuntje mee. Tel daarbij op het schuldgevoel als je gewoon eens voor jezelf kiest en voilà, laat ook maar. Logisch, maar ook jammer. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. We missen hierdoor bijzondere en onvergetelijke ervaringen, die ons leven juist zo de moeite waard maken. Terwijl: een beetje avontuur ligt binnen ieders bereik. Elke dag valt er een wereld te ontdekken. Het enige wat je hoeft te doen, is van start gaan.

Spring gewoon!

Hoe werkt dat dan, op avontuur gaan? De Britse avonturier Alastair Humphreys noemt als voorbeeld skinny dippen (naaktzwemmen) in een rivier. Het idee klinkt opwindend en stoer, maar het maakt je ook nerveus. Dit is toch eigenlijk niks voor jou?

Zenuwachtig steek je je grote teen in het water, het voelt gruwelijk koud. Toch zet je door, al is het maar om je blote billen aan het zicht te onttrekken. En yesss, voor je het weet zwem je daar, als een echte avonturier in het wild. Het is fantastisch! ‘Kom!’, roep je naar je vrienden op de kant, ‘kom er ook in, het is hartstikke lekker als je eenmaal door bent. Jullie zijn toch geen watjes? Spring gewoon!’ Want ja, zo simpel is het.

“Om elke straathoek wacht een nieuwe ervaring op jou. Je hoeft alleen maar de mogelijkheid te zien en avontuurlijk genoeg te zijn om erin mee te gaan.”

Melchor Lim

Wil je meer lezen over avontuur en hoe dit je laat leven? Neem dan een kijkje in de zesde editie van het Klup Magazine! Lees daar bijvoorbeeld over Bibian Mentel, buiten sporten en een lenig brein.