Vanaf 1 december 2022 tot en met 22 januari 2023 vindt in de binnenstad van Amsterdam de 11e editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken: te voet, op de fiets of met een bootje langs twintig prachtig verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars.

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Sinds 2012 vindt dit lichtkunstfestival in Amsterdam plaats. Inmiddels is het tot een van de grootste in zijn soort van Europa uitgegroeid. Jaarlijks werken internationale kunstenaars aan een nieuwe tentoonstelling. En ieder jaar heeft de tentoonstelling een bepaald thema.

In de elfde editie is het thema van het festival Imagine Beyond. Je stapt in de wereld van de verbeelding. Met onze verbeeldingskracht kunnen we de waan van de dag even vergeten. We laten onze fantasie de vrije loop en zien zelfs water omhoog stromen.

Hoe kun je genieten van het Amsterdam Light Festival?

Te voet

Het festival kun je op drie manieren goed bezoeken. Allereerst kun je een wandelroute lopen langs de kunstwerken. Je kunt dit op eigen houtje doen of met een gids. Wel is het handig om een digitale plattegrond te kopen. Naast een voorgestelde wandelroute vind je hier ook meer informatie over de kunstwerken. 

Op de fiets

Het is natuurlijk ook mogelijk om met de fiets de route af te leggen. Zeker omdat het totale traject zo’n 6,5 kilometer is, kan de fiets een goed alternatief zijn. Hierbij kun je ook een georganiseerde fietstocht maken.

Met de boot

En met alle grachten en het IJ is het natuurlijk een mogelijkheid om per boot te genieten van het lichtspektakel. Er zijn daarnaast veel georganiseerde rondvaarten met een vastgestelde vaarroute.

Light Festival
Persoonlijk vinden wij het wandelen langs de grachten van lichtkunstwerk naar lichtkunstwerk het leukst. Je hebt alle tijd om te genieten van de sfeerbeelden in de donkere stad. En je kunt op je dooie gemak genieten van ieder object. Daarnaast kun je genieten van de fraaie binnenstad met de mooie grachtenpanden.

Maar hoe je de route ook aflegt, je zult ongetwijfeld genieten van de vele mooie kunstwerken in onze prachtige hoofdstad. Wie weet ontstaat er wel een leuk Klup-initiatief om het Amsterdam Light Festival te bezoeken!

Light Festival

Data en tijden van het Amsterdam Light Festival

De objecten van het festival staan allemaal in het oostelijke deel van het centrum van Amsterdam. Vanaf 1 december 2022 tot en met 22 januari 2023 kun je de kunstwerken bewonderen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 tot 23:00 uur verlicht. De enige uitzondering is oudejaarsavond; de kunstwerken worden dan verlicht van 17:00 – 20:00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van de organisatie.

Meer inspiratie voor leuke uitstapjes

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Je vindt er de mooiste wandelingen in eigen land en over de grens. Maar ook voor stedentrips of een verre reis kun je er terecht.

Maak een activiteit aan