De decembermaand staat voor de deur, en dat betekent gezelligheid, lichtjes, en samenkomen! Bij Klup draait het in deze feestelijke periode om verbinding, leuke activiteiten organiseren en vooral veel genieten. Wat dacht je van een gezellige borrelavond met mede-Kluppers, compleet met heerlijke, zelfgemaakte feestelijke cocktails? We hebben vijf recepten voor je op een rij gezet, perfect voor een knusse avond thuis of als hoogtepunt van een Klup-activiteit.
Alle recepten zijn geschikt voor één glas, maar kunnen makkelijk worden verdubbeld of aangepast als je een hele groep wilt verrassen. Tijd om te shaken, roeren en genieten van deze feestelijke creaties!
1. Winterse Espresso Martini: Een klassieker met een twist
Zin in een drankje dat een tikkeltje chic is, maar ook heerlijk winters smaakt? Deze Espresso Martini met een vleugje kaneel en vanille is dé perfecte toevoeging aan je collectie feestelijke cocktails voor december.
Ingrediënten
- 40 ml wodka
- 20 ml koffielikeur (zoals Kahlúa)
- 30 ml espresso (vers gezet en afgekoeld)
- 1 theelepel vanillesiroop
- Snufje kaneelpoeder (voor de garnering)
Zo maak je ‘m:
Vul een shaker met ijsblokjes en voeg de wodka, koffielikeur, espresso en vanillesiroop toe. Schud stevig zodat alles goed mengt en lekker koud wordt. Schenk het door een zeefje in een gekoeld glas en bestrooi met een snufje kaneelpoeder. Dit winterse drankje brengt gegarandeerd een vleugje luxe naar je borrelavond.
2. Cranberry Spritz: ideaal voor elke winterborrel
Voor wie houdt van lichte en feestelijke cocktails, is deze Cranberry Spritz een eenvoudige maar elegante keuze. Met zijn heldere kleur en frisse smaak is dit drankje ideaal voor elke gelegenheid in de decembermaand.
Ingrediënten
- 50 ml cranberrysap
- 30 ml sinaasappellikeur (zoals Cointreau)
- 100 ml prosecco
- Verse rozemarijntakjes (voor de garnering)
- Een handjevol cranberries (optioneel)
Zo maak je ‘m:
Vul een groot glas met ijsblokjes. Schenk het cranberrysap en de sinaasappellikeur erin en roer voorzichtig door. Voeg vervolgens de prosecco toe en garneer met verse cranberries en een takje rozemarijn. Dit feestelijke drankje past perfect bij de gezellige sfeer van de feestdagen.
3. Warme Winter Sangria
Een verwarmende versie van de zomerklassieker, deze Winter Sangria is een must-have onder de feestelijke cocktails voor december. Met warme kruiden en rijke smaken brengt het direct een gezellige sfeer.
Ingrediënten
- 750 ml rode wijn
- 200 ml appelsap
- 50 ml cognac
- 2 eetlepels honing
- 1 sinaasappel (in plakjes)
- 1 appel (in blokjes)
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
Zo maak je ‘m:
Doe de rode wijn, appelsap en cognac in een grote pan. Voeg de plakjes sinaasappel, blokjes appel, kaneel en steranijs toe en verwarm op laag vuur. Roer de honing erdoor tot deze is opgelost. Schenk de warme sangria in stevige glazen of mokken en serveer. Deze wintercocktail is een ware traktatie voor koude avonden.
4. Gingerbread Mule: speculaaskruiden en gember
Voor een unieke twist op klassieke feestelijke drankjes kies je de Gingerbread Mule. De combinatie van speculaaskruiden en gember maakt dit drankje perfect voor de kerstperiode.
Ingrediënten
- 50 ml wodka
- 100 ml ginger beer
- 15 ml limoensap
- 1 theelepel speculaaskruiden
- Ijsblokjes
- Schijfje limoen (voor de garnering)
Zo maak je ‘m:
Vul een stevig glas met ijsblokjes. Voeg de wodka, limoensap en een theelepel speculaaskruiden toe en roer voorzichtig. Vul aan met ginger beer en garneer met een schijfje limoen. Een heerlijke kerstcocktail die elke borrel speciaal maakt!
5. Choco Delight Cocktail
Voor de echte chocoladeliefhebbers is deze cocktail het ultieme dessert in een glas. Met zijn romige textuur en zoete smaak is dit drankje een perfecte afsluiter van een feestelijke avond.
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 1 blokje pure chocolade (25-30 g)
- 30 ml Baileys of koffielikeur
- Slagroom (voor de topping)
- Snufje cacaopoeder of chocoladeschaafsel (voor decoratie)
Zo maak je ‘m:
Verwarm de melk op laag vuur in een pannetje en voeg het blokje pure chocolade toe. Blijf roeren totdat de chocolade volledig is gesmolten en het mengsel mooi glad is. Giet de warme chocolademelk in een grote mok en schenk er een scheutje Baileys of koffielikeur bij. Roer even door en maak het af met een flinke toef slagroom en een snufje cacaopoeder. Warm je handen en geniet van dit chocoladedessert in een glas! Wil je een alcoholvrije versie? Laat de Baileys weg en voeg een beetje vanillesiroop toe voor extra smaak.
Proost op feestelijke cocktails in december!
Ga jij aan de slag met deze feestelijke cocktails? Of je nu kiest voor een elegante Espresso Martini, een warme Winter Sangria of een decadente Choco Delight, deze drankjes maken je december extra bijzonder. Heb je een van deze creaties gemaakt? Stuur je foto’s naar benthe@kluppen.nl en wie weet delen we jouw masterpiece in de Klup-community. We kijken uit naar jullie kleurrijke en creatieve cocktails. Proost op een warme, feestelijke december!