Snikken achter de sluier – Rouwkleding in tijd v Eline Vere

LUNCHLEZING

In de 19de eeuw was de dood veel zichtbaarder dan tegenwoordig. Niet in de laatste plaats door het dragen van rouwkleding. Kunsthistorica Saskia Kuus neemt u mee naar de tijd van Eline Vere en de rouwkleding die in die tijd gedragen werd.

ROUWKLEDING
Er bestond in de 19e eeuw een grote verscheidenheid aan rouwkleding en -accessoires. Voor verschillende stadia van rouw waren er diverse voorschriften over hoe men zich diende de kleden. In etiquetteboeken worden deze regels uitvoerig beschreven. Het Nederlandse modetijdschrift De Gracieuse staat vol met voorbeelden van rouwjaponnen, -hoeden, -sluiers. Modehuizen adverteerden regelmatig met hun aanbod met betrekking tot rouw. Fragmenten uit 19de-eeuwse romans maken de rouwgebruiken invoelbaar voor de moderne beschouwer.

SASKIA KUUS
Saskia Kuus (1969) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumg Lees verder in onze app

Wat is Klup?

Klup is dé app voor avontuurlijk 50-plus! Vind een grote diversiteit aan activiteiten en ontmoet eenvoudig nieuwe mensen. Dit wil je echt niet missen dus we nodigen je van harte uit voor de Klup app. Ontmoet, geniet en ga er samen op uit!

Start met Kluppen

Andere activiteiten

Expositie Beelden van de Zee Den Haag

28 September 2023 | 13:00 Schevening... Geen limiet Monique

De Ijsvogel lezing

28 September 2023 | 14:00 tot 28 September 2023 | 16:00 Heksenakke... Geen limiet Lisette

“Toksjoo Op Zuid”

28 September 2023 | 19:30 Gooilandsi... 4 plekken beschikbaar Minie

Download de app

Laat je emailadres achter en we sturen je een gratis downloadlink toe!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download de app