De herfst is voor veel mensen het favoriete seizoen om de natuur in te gaan. En dat is niet gek! De lucht is fris, de bomen kleuren van dieprood naar oranje en geel, en overal liggen knisperende blaadjes op de grond. Trek je wandelschoenen aan en geniet van de prachtige herfsttinten die ons landschap te bieden heeft. In dit artikel delen we de mooiste herfstwandelroutes in Nederland die je als klupper zeker niet wilt missen.

Nationaal Park Veluwezoom: Dé herfstwandelroute in Gelderland

Als je denkt aan de herfst in Nederland, dan moet je de Veluwezoom op je lijstje zetten. Dit uitgestrekte natuurgebied staat bekend om de heuvels, bossen en heidevelden die schitterend veranderen van kleur in de herfst. Loop bijvoorbeeld de 8,5 kilometer lange Herikhuizerveldroute en vergeet niet om even stil te staan bij de Posbank, waar je een waanzinnig uitzicht hebt over het landschap. Meer informatie over dit natuurgebied is te vinden via deze link.

Tip: Neem een thermosfles mee met warme chocolademelk en geniet van een korte pauze midden in de natuur!

    Kaapse Bossen: Prachtige kleuren op de Utrechtse Heuvelrug

    De Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug zijn perfect voor een herfstwandeling. Dit gebied is bekend om zijn oude, statige bomen die in de herfst prachtig kleuren. De Wandelroute Hoogtepunten van de Kaapse Bossen (ongeveer 6 kilometer) leidt je langs heuvels, oude lanen, en de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap, van waaruit je bij helder weer zelfs Rotterdam en Den Haag kunt zien liggen. Een ideale plek om te genieten van de herfstkleuren terwijl je over het uitzicht uitkijkt! Meer informatie over dit natuurgebied vind je hier.

    Leuk om te doen: Plan je wandeling zo dat je onderweg stopt voor een picknick in het bos, met een dekentje en een warme herfstsnack, zoals een appelflap.

    kaapse bossen

    Nationaal Park Lauwersmeer: De ideale herfstwandelingen in Groningen

    Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen biedt een prachtig decor voor een herfstwandeling. Dit waterrijke gebied wordt in de herfst extra speciaal, vooral omdat duizenden vogels hier neerstrijken tijdens hun tocht naar het zuiden. Je loopt door uitgestrekte rietvelden, moerassen en bossen die prachtig verkleuren. Via deze link vind je de mooiste wandelroutes.

    Pro tip: Vergeet je camera niet! Dit is een van de meest fotogenieke plekken van Nederland in de herfst.

      Oisterwijkse Bossen en Vennen: Kleurrijke wandelroutes in Brabant

      De Oisterwijkse Bossen en Vennen vormen een prachtig wandelgebied in de herfst. De combinatie van dichte bossen en serene vennen zorgt voor een afwisselende en adembenemende omgeving. Via deze link vind je diverse wandelroutes, die je langs verschillende vennen leidt waar de herfstkleuren weerspiegelen in het water. Het geeft een bijna schilderachtig effect!

      Extra leuk: Na afloop kun je terecht in het knusse Boshuis Venkraai voor een kop warme thee of koffie.

      oisterwijkse bossen en vennen

      Herfstwandelingen op Landgoed Twickel, Overijssel

      Het 4000 hectare grote landgoed Twickel, gelegen bij Delden, biedt een heerlijke combinatie van bos, akkers en weidse uitzichten over het Twentse landschap. In de herfst verandert dit gebied in een zee van kleuren, en kun je zowel korte als lange wandelingen maken. Kies bijvoorbeeld de 9 kilometer lange route door het bos en langs de beek. Onderweg kom je ook het prachtige kasteel Twickel tegen, dat echt een plaatje is in de herfst. Meer informatie over het ladgoed vind je hier.

      Tip: Twickel heeft ook verschillende wandelroutes die langs oude boerderijen en molens leiden—perfect voor wie van een beetje cultuur houdt tijdens het wandelen.

        Mastbos Breda: Een sprookjesachtige herfstwandeling in Brabant

        Het Mastbos, gelegen net buiten Breda, is een van de oudste naaldbossen van Nederland en een fantastische plek voor een herfstwandeling. In dit uitgestrekte bos vind je lange lanen met imposante, oude bomen die prachtig verkleuren in de herfst. De wandelroutes variëren van 3 tot 7 kilometer, en zijn perfect om in de frisse herfstlucht te genieten van de omgeving. Wandel langs kronkelende beekjes en vergeet niet af en toe omhoog te kijken naar de indrukwekkende boomtoppen. Klik hier voor de wandelroutes.

        Tip: Combineer je wandeling met een bezoek aan Kasteel Bouvigne, dat net buiten het bos ligt en omringd wordt door prachtig aangelegde tuinen.

          mastbos breda

          Herfstroutes in het Drents-Friese Wold

          In het Drents-Friese Wold, op de grens van Friesland en Drenthe, ligt een van de grootste bosgebieden van Nederland. Hier vind je van alles: bossen, heidevelden en stuifzandgebieden. In de herfst is het echt op z’n mooist, met overal om je heen die prachtige herfstkleuren. Een aanrader is de 7 kilometer lange Kale Duinenroute, die je meeneemt door zowel de bossen als de open zandvlaktes. Echt een perfecte route voor een mooie herfstdag! Klik hier voor meer informatie over het natuurgebied.

          Leuk extraatje: Het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold organiseert regelmatig leuke activiteiten, zoals excursies en wandelingen, die je wandeling net iets specialer maken.

            Nationaal Park Zuid-Kennemerland: Duinen en bossen in Noord-Holland

            Een ander prachtig gebied voor een herfstwandeling is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit natuurgebied biedt een unieke combinatie van duinen, bossen en strand, waardoor het een afwisselende en bijzondere plek is om te wandelen. In dit natuurgebied lopen ook wilde dieren zoals herten en Schotse hooglanders rond, die je tijdens je wandeling kunt tegenkomen. Alle wandelroutes vind je via deze link.

            Tip: Eindig je wandeling met een warme kop thee op het strand bij Parnassia, waar je heerlijk kunt uitwaaien.

            zuid-kennemerland

            Welke herfstwandelroute wordt jouw favoriet?

            Nederland heeft zoveel prachtige plekken om te ontdekken in de herfst, dat het moeilijk kiezen is! Of je nu van bossen, duinen of weidse uitzichten houdt, er is altijd wel een wandelroute die bij je past. Dus, pak je wandelschoenen en trek er lekker op uit deze herfst. Nodig een paar kluppers uit om samen te genieten van de mooiste herfstkleuren. Veel wandelplezier!

            Download de app

            Laat je emailadres achter en we sturen je een gratis downloadlink toe!

            • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

            Download de app