In de wintertijd blijven we meer thuis, wat kan leiden tot minder lichaamsbeweging en mogelijke risico’s voor zowel ons lichaam als onze geest. Daarom is het belangrijk om regelmatig te gaan wandelen, een gezellige en laagdrempelige activiteit. Maar dat is nog niet alles, we delen ook 10 extra redenen waarom het de moeite waard is om vaker de wandelschoenen aan te trekken.

1. Genieten van de Nederlandse natuur

Tijdens een wandeling door de Nederlandse natuur ontdek je de ware schoonheid van ons land. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken. Denk aan het moerasgebied van de Oostvaardersplassen, de veelzijdigheid van het Pieterpad, of geniet van een verfrissende wandeling op de Waddeneilanden. Elke seizoen biedt een nieuw perspectief op de natuur in Nederland, waardoor het nooit verveelt!

wandelen

2. Goed voor je gezondheid

Wandelen is goed voor je lichaam. Het is een effectieve manier om op een gezonde manier calorieën te verbranden. Bovendien verbetert het je spierkracht en versterkt het je botten en kraakbeen. Vooral naarmate we ouder worden, merken we dat de flexibiliteit van ons lichaam afneemt. Wandelen helpt om het kraakbeen op te bouwen, waardoor je soepeler kunt bewegen.

 

Andere voordelen zijn onder meer:

Verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Met regelmatig wandelen verklein je het risico op diabetes type 2.

Bevordert een betere stofwisseling door dagelijks te wandelen.

Versterkt het immuunsysteem bij regemaltige wandelactiviteit.

3. Goed voor je mentale gezondheid

Naast de fysieke voordelen heeft wandelen ook aanzienlijke voordelen voor je geestelijke gezondheid. Het vermindert stress en zorgt ervoor dat je je ontspannen en relaxed voelt na afloop. Bovendien houdt regelmatig wandelen je hersenen actief, wat het risico op dementie op latere leeftijd vermindert. En niet te vergeten: wandelen maakt ons gelukkiger!

4. Wandelen kan overal en altijd

Wandelen is een activiteit die overal en altijd kan worden gedaan. Het is zeer laagdrempelig, omdat je geen lidmaatschap van een vereniging nodig hebt en niet gebonden bent aan vooraf vastgestelde uren. Als je zin hebt, ga je gewoon wandelen. Trek de deur achter je dicht en zet de eerste stappen. Je kunt ervoor kiezen om dichtbij huis te blijven of juist wat verder weg te gaan om nieuwe gebieden te ontdekken. Met wandelen heb je de vrijheid om het helemaal naar eigen wens in te vullen!

5. Een betaalbare activiteit

Het is waarschijnlijk de goedkoopste sport die we kunnen doen. Wil je onderweg even pauzeren met een kopje koffie of thee? Neem een thermosfles mee van thuis om nog meer geld te besparen. Het is echter belangrijk om niet te bezuinigen op goede wandelkleding. Het dragen van de juiste kleding draagt bij aan het comfort tijdens je wandeltochten!

6. Wandelen is sociaal

Het is supergezellig om in gezelschap te wandelen. Het is een geweldige gelegenheid om te kletsen met Kluppers die je al langer kent, maar ook om nieuwe Kluppers te leren kennen.

7. Wandelen maakt je creatiever

Volgens de bekende neuropsycholoog Erik Scherder bevordert wandelen de creativiteit van mensen. Je vindt sneller de oplossing voor een probleem waarover je al dagen loopt te piekeren.

Wandelen

8. Prikkel je zintuigen

Tijdens wekelijkse lange wandelingen zul je merken dat je zintuigen steeds meer geprikkeld worden. Je wordt je steeds bewuster van de geluiden van fluitende vogels en ontwikkelt een scherper oog voor de kleine details in de natuur.

9. Minimale kans op blessures

Met een wandeling belasten we onze spieren niet op een extreme manier. Hierdoor ervaren onze gewrichten minder stress bij elke stap die we zetten, in tegenstelling tot bij joggen. Het is daarom een veilige sport met een geringe kans op blessures!

10. Goed voor je humeur

Wandelen maakt de mens blij. Door te genieten van de natuur, even alle zorgen los te laten en actief te zijn, voelen we ons gelukkiger. Dit wordt mede veroorzaakt door de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd.

Trek je wandelschoenen aan!

Benieuwd naar de wandelactiviteiten die worden georganiseerd in jouw buurt? Ontdek alle wandelmogelijkheden in de Klup-app door op de onderstaande knop te klikken en te zoeken op ‘wandel’. Veel plezier met wandelen!

Naar Klup-app