Wat kun je doen tegen een winterdepressie?
Het is weer die ene periode in het jaar: de dagen worden natter, guurder en vooral korter, de bomen verliezen hun prachtige levendige bladeren en iedereen trekt zich terug in hun schulp. Kortom, het is weer tijd voor de winterdepressie waarin het leven allemaal wat minder vrolijk lijkt te zijn dan in de afgelopen maanden. Maar hoe komt dat? En wat kan je er tegen doen?
Wat is een winterdepressie?
De belangrijkste reden dat de meeste mensen een depressief en neerslachtig gevoel ervaren in de herfst en winter is het gevolg van het verstoren van onze biologische klok. Met name door de verstoring van de hoeveelheid daglicht die wij op onze huid krijgen zorgt ervoor dat er bepaalde hormonen in ons lichaam beperkt, of te veel worden aangemaakt.
Het eerste wat verstoord raakt is cortisol. Dit hormoon wordt door zonlicht in de ochtenduren aangemaakt en zorgt ervoor dat er glucose vrijkomt, dat nodig is voor de energie die we overdag gebruiken. Doordat het ‘s ochtends langer donker blijft maken we minder cortisol aan waardoor we overdag minder energie hebben.
Het tweede dat verstoord raakt is de aanmaak van melatonine. Dit hormoon wordt in de schemer en avond aangemaakt en zorgt ervoor dat we slaperig worden en goed inslapen. Door de kortere dagen kan er teveel melatonine aangemaakt worden wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat we sneller en langer moe blijven.
Wat zijn de symptomen van een winterdepressie?
Een winterdepressie kan zich op verschillende manieren uiten. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- veel behoefte aan slaap, zelfs als je al meer dan normaal slaapt
- prikkelbaar
- slechte concentratie
- neerslachtig en lusteloos
- minder behoefte aan sociale contacten
- Veel behoefte aan koolhydraatrijk voedsel
Hoe kan je een winterdepressie voorkomen of tegengaan?
Een winterdepressie kun je op een aantal verschillende manieren voorkomen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- Zorg voor voldoende daglicht
Daglicht zorgt voor het afremmen van melatonine (wat je slaperig maakt) en voor de aanmaak van cortisol (wat je energie geeft). Probeer direct in de ochtend naar buiten te gaan om dit proces op gang te brengen.
- Ga sporten en bewegen in de buitenlucht
Om de winterdepressie geen kans te geven is het ook belangrijk dat je lekker gaat bewegen. Dit zorgt er namelijk voor dat je serotonine en dopamine aanmaakt, wat ervoor zorgt dat je emotioneel stabieler wordt en lekkerder in je vel gaat zitten.
- Eet gezond en gevarieerd
Misschien een inkopper, maar met name goed, stevig ontbijten en avondeten zorgt ervoor dat je genoeg energie binnen krijgt om de dag goed door te komen. Ter aanvulling zou je er nog voor kunnen kiezen om multivitamine te slikken.
- Ga erop uit!
Het voelt misschien tegen-natuurlijk, maar wanneer je meer zin hebt om je terug te trekken in je schulp is het juist goed om de drukte op te zoeken. Spreek af met mensen, ga leuke dingen doen, luister naar muziek. Contact met mensen zorgt namelijk voor afleiding en brengt je weer in een positieve vibe.
Inspiratie voor leuke dingen nodig? Lees de blog voor tips activiteiten in de winter.
Heb je zelf nog tips? Deel ze hier! Dan zeggen we gezamenlijk de winterdepressie vaarwel!