Lijkt het je leuk om met anderen te wandelen?

1.

Maak een Klup account of log in

2.

Kies een leuke wandeling bij jou in de buurt

3.

Maak een mooie wandeling en ontmoet nieuwe mensen

Wandelroutes Nederland – De Leukste Van 2020

Waarschijnlijk ben je op dit moment druk op zoek naar wandelroutes in Nederland.

Ben je op zoek naar een wandelroute in Nederland om alleen te wandelen? Of wandel je liever met anderen?

Wat voor wandelroutjes in Nederland je ook zoekt – je bent aan het juiste adres!

Op deze pagina vindt je een eindeloze lijst aan van leuke wandelroutes door Nederland.

Deze lijst met wandelroutes door Nederland is ingedeeld in de volgende categorieën:

👉 Wandelroutes Noord Nederland
👉 Wandelroutes Midden Nederland
👉 Wandelroutes Zuid Nederland

Wandelroutes Noord Nederland

De één wil even een frisse neus halen en de ander loopt het liefst uren buiten, maar bijna iedereen maakt weleens een wandeling. Alleen elke keer hetzelfde rondje wordt al gauw saai en daarom hebben we in 3 delen voor alle provincies de mooiste natuurwandelroute opgezocht.

Hier vind je de mooiste wandelroutes in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Groningen | Nationaal Park Lauwersmeer

12 km – ca. 3 uur

Tientallen jaren geleden was dit gebied de plaats waar het zoete en zoute water in elkaar overliepen in de Lauwerszee. Uit angst voor overstromingen werd er in 1969 een dam gebouwd waardoor dit stuk land in een uniek natuur- en vogelparadijs veranderde. Het is zelfs zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Park Lauwersmeer.

Bijzondere vogels

In het natuurpark broeden veel vogels die je niet snel op andere plekken in Nederland tegenkomt. Zo ook de zeearend. Die is zelfs zo uniek dat er in 2014 maar vijf zijn gespot in Nederland. De Zeearend is een grote en imposante roofvogel die leeft van vis en dus naar waterrijke gebieden trekt. Ga je er graag op uit om de meest bijzondere vogels te spotten? Dan kan je het Nationaal Park Lauwersmeer niet aan je voorbij laten gaan.

Marnebos

Tijdens de wandeling kom je ook door het Marnebos. Een mooi bos waar je vaak kunt genieten van de zangvogels die daar rondvliegen. Het Marnebos is geen onderdeel van het nationaal park, maar valt onder het terrein van defensie (je kunt er gewoon vrij rondlopen). Het beste is om een beetje vroeg op de dag door het Marnebos te lopen om zoveel mogelijk van het vrolijke gezang van de vogels mee te krijgen.

Meer informatie

Friesland | Beetsterzwaag

9 km – ca. 2 uur

Beetsterzwaag, dé plek voor de Friese adel in de 18e en 19e eeuw. Dit heeft een grote invloed gehad op de omgeving. Er staan vele mooie landhuizen en in het bos loop je regelmatig over de statige eiken- en beukenlanen en in de herfst verandert het bos in een schilderachtig landschap vol warme herfstkleuren.

Tuin van Lycklama

Al voor je een beetje goed op weg bent met de wandeling kom je de tuin van Lycklama tegen. Hier vind je de Tulpenboom. Deze boom bloeit in juni en heeft tulpvormige bloemen, maar in de herfst is de kleurenpracht misschien wel het mooist. Zelfs de niet-boom kenners zullen het gele bladerdek direct herkennen.

Nesttrouwe ooievaars

Aan het eind van de route kom je een ooievaarsnest tegen. Kom je hier in het voorjaar dan zal je het snavel gekletter duidelijk kunnen horen. Zo verklaren ooievaars elkaar namelijk de liefde. Leuk feitje: ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar aan het ooievaarsnest. In de praktijk betekent dit ook dat sommige paren jarenlang bij elkaar terugkeren.

Meer informatie

Drenthe | Ronddwalen in Schoonloërveld

9 km – ca. 2,5 uur

Dit keer geen vaste route, maar slechts wat aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je de bezienswaardigheden niet mist. Lekker struinen en ronddwalen in het Schoonloërveld tussen de beekjes, bossen en heideterreinen. Maak je hoofd leeg door een wandeling in de pure natuur. Je bent niet gebonden aan vaste routes en paden en kunt dus zelfs bij een 2e of 3e bezoek aan Schoonloërveld weer nieuwe plekjes ontdekken. Let op: trek goede en waterdichte schoenen aan, want je zult grotendeels over onverharde wegen lopen.

Galloways en slangen

In Schoonloërveld kun je ook veel dieren tegenkomen. Zo ook de Galloway, een zwarte variant van de Schotse Hooglander. Het grote verschil is dat de Galloway wel horens heeft. Daarnaast kun je op de heides ook oog in oog komen te staan met een adder. Dit is de enige gifslang die ook in Nederland leeft. Het klinkt heel spannend, maar de kans dat je er eentje tegenkomt is niet zo groot.

Grafheuvels

Tijdens de wandeling kun je ook langs twee grafheuvels wandelen. In de prehistorie werden deze gebruikt als graf. In plaats van dat er een gat werd gegraven om de overledenen te begraven, werd er aarde over de kist heen gegooid. Op deze manier ontstonden de twee grafheuvels. In één van deze twee grafheuvels is er in de jaren ‘30 van de vorige eeuw een lijksilhouet gevonden die je kunt bezichtigen in het Drents Museum te Assen.

Meer informatie

Overijssel | Balkbrug – Ommerschans

9 km – ca. 2,5 uur

Het wordt niet echt meer gebruikt, maar ken je de uitdrukking ‘hij gaat naar de schans’? In de 19e eeuw werden er in het oosten van het land koloniën gesticht waar onder andere bedelaars heen werden gestuurd om daar te werken. Zo konden zij hun leven verbeteren. De moeilijke gevallen kwamen, soms ook onterecht, in de strafkolonie Ommerschans terecht. Iemand die ‘naar de schans gaat’ is dan ook op weg naar een niet zo’n leuke plek… De route loopt door dit gebied heen waar de enige herinnering aan deze troosteloze plek het kerkhof is. Tegenwoordig is het een mooi natuurgebied met veenlandschappen, heides, bloemen en een beek.

De Reest

De natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe wordt gevormd door de Reest. De Reest is een kronkelende beek van ongeveer 30 kilometer lang. In de herfst- en wintermaanden kan de beek regelmatig buiten de oevers treden en woest overkomen, terwijl die in de lente en zomer zeer rustig voortkabbelt. Door de hoge concentratie veen en ijzer heeft een water een bruine kleur gekregen.

Balkbrug

Na het aanleggen van de Dedemsvaart werd het land beter bewoonbaar en er ontstonden verschillende dorpen. Eén daarvan was Balkbrug. Deze bijzondere naam heeft het te danken aan het feit dat er een balk onder de brug werd gelegd. Dit deden ze zodat de boten die te diep in het water lagen niet per ongeluk het kanaal op zouden varen.

Meer informatie

Wandelroutes Midden Nederland

De één wil even een frisse neus halen en de ander loopt het liefst uren buiten, maar bijna iedereen maakt weleens een wandeling. Alleen elke keer hetzelfde rondje wordt al gauw saai en daarom hebben we voor alle provincies de mooiste natuurwandelroute in Nederland opgezocht.

Hier vind je de mooiste wandelroutes in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland

Noord-Holland | Duinen van Zuid-Kennemerland

10 km – ca. 2,5 uur

De duinen van Zuid-Kennemerland zijn wat ons betreft een van de mooiste plekken voor een wandeling in Noord-Holland. Dit gebied ligt tussen IJmuiden en Santpoort-Noord en is het hele jaar geschikt voor een wandeling. Als je optimaal wilt genieten van dit natuurgebied is de herfst het juiste moment. De warme zomerdagen liggen achter ons en daarmee ook de toeristen in het gebied. Tijd voor de natuurliefhebbers!

Kardinaalsmuts

In de duinen van Zuid-Kennemerland groeien veel soorten bessen die voor de vogels in het gebied een welkome voorraadkast vormen tijdens de herfst- en wintermaanden. In oktober en november beginnen de eerste bessen te rotten. In sommige gevallen gaan die bessen ook gisten en ontstaat er alcohol. Zo kan het gebeuren dat je een aangeschoten vogel langs ziet vliegen..

Vol met dieren

Als je het leuk vindt om vogels te spotten dan kun je in de herfst naar het uitkijkpunt gaan. De trekvogels gaan richting het zuiden en de duinen bieden een fijne rustplaats vol eten. Veel soorten vogels vliegen van nature liever niet over zee en volgen daarom vaak de kustlijn.

Ook lopen er grote grazers rond die zich niks van de kou aantrekken, zoals de Schotse hooglander, de shetlandpony en het konikpaard. 

Meer informatie

Zuid-Holland | Parels langs de Linge

12 km – ca. 3 uur

In het meest oosterse puntje van Zuid-Holland, op de grens met Gelderland, ligt Leerdam. Vooral bekend door de glasfabriek ‘Royal Leerdam’ die ook internationaal grote bekendheid geniet. Maar wat veel mensen niet weten is dat Leerdam ook het startpunt is van een hele mooie wandelroute langs rivier de Linge. Tijdens de wandeltocht kom je onder andere langs rijen appelbomen, een middeleeuws fort en veel natuurlijk schoon.

Fort Asperen

In de middeleeuwen diende vestingstad Asperen om de vijanden uit Gelre buiten te houden, maar tegenwoordig behoort dit dorp juist tot de provincie Gelderland. Het fort is een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. Het was een onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Een verdedigingslinie uit het begin van de 19e eeuw om Holland te beschermen.

Pisa aan de Linge

Het kleine dorpje Acquoy heeft al sinds de middeleeuwen een kerktoren die honderden jaren lang steeds iets verder wegzakte. Dankzij de vele overstromingen heeft de rivier hier een grote rol in gespeeld. In 1844 is het bovenste deel van de toren verwijderd en is het wegzakken een halt toe geroepen.

Meer informatie

Utrecht | Uitgestrekte bossen en prachtige landgoederen

9 km – ca. 2,5 uur

Het bos van Baarn is een uniek stuk land waar buitenlandse stijlen van grote invloed zijn. In de 18e eeuw kreeg het bos een Franse barokstijl. Een stijl die wordt gekenmerkt door symmetrische vormen en dus rechte paden. Toen de Engelse landschapsstijl steeds populairder werd kreeg ook het Baarnse bos een make-over. De statige lanen veranderden in kronkelige paden, er kwamen bruggetjes over de verschillende beekjes en meer hoge bomen werden geplant. Samen geeft het een heel natuurlijke indruk en kom je er heerlijk tot rust.

Kasteel Groeneveld

Op de route kom je langs kasteel Groeneveld. Dit kasteel is tegenwoordig de thuishaven van het Nationale Centrum voor Bos, Natuur en Landschap. Net als de natuur heeft ook het kasteel invloeden van Franse en Engelse stijlen. Een bezoek aan het kasteel en het grand café is zeker de moeite waard.

Meer informatie

Flevoland | Oostvaardersplassen

Veel routes mogelijk

Een natuurgebied zoals de Oostvaardersplassen kom je in heel Europa niet tegen. Het moerasgebied bevat rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. De natuur bepaalt hier het ritme en dat maakt het een mooie omgeving voor een wandeling of fietstocht.

Je kunt veel soorten dieren tegen komen. Zo zijn er ganzen, lepelaars en aalscholvers, maar ook reeën, vossen, hazen en nog veel meer. Ook zijn er grote grazers in het gebied losgelaten om de graslanden tot ontwikkeling te brengen.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je alle beschikbare routes vinden. Zo kun je naar de Driehoek wandelen. Daar is de grote observatiehut De Zeearend. Daar heb je een vrij uitzicht van 2,5 kilometer over de Oostvaardersplassen. Let op: deze route is vanaf 1 januari tot 1 mei gesloten.

Wandelroutes Zuid Nederland

De één wil even een frisse neus halen en de ander loopt het liefst uren buiten, maar bijna iedereen maakt weleens een wandeling. Alleen elke keer hetzelfde rondje wordt al gauw saai en daarom hebben we voor alle provincies de mooiste natuurwandelroute in Nederland opgezocht.

Hier vind je de mooiste wandelroutes in Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg.

Gelderland | Landgoed Hoekelum

4 km – ca. 1 uur

Als je op zoek bent naar een korte wandelroute van een uur, dan zit je goed in Bennekom. Op het prachtige landgoed van kasteel Hoekelum kun je van de natuur genieten terwijl je af en toe een blik kunt werpen op het kasteel zelf.

Kasteel Hoekelum

Op de plek waar nu het kasteel staat, stond vroeger slechts een houten jagershut. Hier woonde, zoals de naam al zegt, de jager van het landgoed. Het kasteel is gebouwd in 1735 en heeft onderdak geboden aan één van de oudste adellijke geslachten. In 1988 is het overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen. Zij beheren en onderhouden meerdere kastelen in Gelderland. Tegenwoordig kun je in het kasteel terecht voor feesten en conferenties.

Workshop kaasmaken

Net buiten de route ligt boerderij Hoekelum. Deze boerderij was tientallen jaren een kaasmakerij. Sinds 2011 worden er alleen nog kaasmaken workshops gegeven. Ontzettend leuk om te combineren met de wandeling. Ook is er een landgoedwinkel.

Meer informatie

Zeeland | Wandelen in Walcheren

12 km – ca. 3 uu

Walcheren, het schiereiland aan de Noordzee en de Westerschelde. In elk jaargetijde een mooie wandellocatie. Lekker uitwaaien, genieten van de golven of op kijken bij het fort uit de middeleeuwen, alles is aanwezig voor een dagje weg in Zeeland.

Op zoek naar zeeuwse scheermesjes

Al snel op de route kom je de Sloehaven tegen en de dam die haar beschermd. Er is een klein strand die op zomerse dagen vol is met zonaanbidders, maar in de herfst kun je hier op zoek naar scheermesjes. Deze kun je voornamelijk vinden op de Zeeuwse stranden. Zie je er eentje rechtop staan? Dan is het scheermesje nog bewoond!

Fort Rammekens

Op een gegeven moment loop je langs Fort Rammekens. Dit fort is in de loop van de tijd begroeid geraakt met mossen, korstmossen en varentjes. Het is een mooi gezicht en tot diep in de herfst zijn de muren nog behangen met de blauwe bloemetjes. Het fort dient als overwinterplaats voor drie soorten vleermuizen. De plek die de vleermuizen uitkiezen is heel belangrijk, want tijdens het overwinteren mag de temperatuur niet hoger worden dan 9 graden of lager dan 5 graden.

Meer informatie

Brabant | Hoogveengebied Reuselse Moeren

8 km – ca. 2 uur

De Reuselse Moeren is een bijzonder stuk land. Het is namelijk een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Om dit hoogveengebied, maar voornamelijk het veenmos, te behouden zijn er stuwen aangelegd in de sloten. Op die manier wordt het waterpeil hoog gehouden. Ook zijn er stukken afgezet met hekken om ongewenste voertuigen en voetstappen uit het gebied te weren. Gelukkig is de rest van de natuur ook erg mooi!

Broodbomen van de Kempen

Aan het begin van de route kom je al snel langs de maisvelden aan de ene kant en het dennenbos aan de andere. Het dennenbos is aangelegd tussen 1910 en 1940 en heeft veel variatie. Zo zijn er Noord-Amerikaanse weymouthdennen, Oostenrijkse dennen, maar ook Corsicaanse dennen. Dit is een snelgroeiende soort en is dus goed voor een hogere hout opbrengst. Vandaar ook de bijnaam ‘de broodbomen van de Kempen’.

Een wereld van verschil

Tijdens de route kom je ook over de Grensweg. Deze loopt precies over de grens tussen Nederland en België. Waar voorheen het moerasgebied doorliep tot in België stopt dat tegenwoordig bij de grens. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Belgen het moerasgebied toegankelijk gemaakt. Nu zie je aan de Belgische kant de uitgestrekte weilanden en aan de Nederlandse kant het moeras met grote bomen in pikzwart water.

Meer informatie

Limburg | Stevig wandelen

11 km – ca. 3 uur

Het Limburgse landschap bestaat uit vele heuvels, zeker rondom Maastricht. Dus trek je stevige schoenen aan en ga er op uit. Dit gebied is namelijk ook bekend om zijn wijn. Je kunt dus een mooie wandeling combineren met een bezoek aan een van de wijngaarden!

Kapers op de kust

Maastricht ligt op een zeer strategische plek om Nederland binnen te vallen. Dit heeft in het verleden vaak geleid tot aanvallen vanuit Frankrijk en Spanje. Om deze aanvallen af te slaan is in 1701 het fort Sint-Pieter gebouwd. Dit fort is een aantal jaren geleden gerestaureerd en het is nu in handen van Natuurmonumenten. Je kunt een rondleiding krijgen door het fort, maar ook door de mergeltunnels die er naast liggen.

Wijngaarden en wijn proeven

Château Neercanne is gebouwd uit mergelblokken en is het enige terrassenkasteel in Nederland. Ook hier wordt wijn gemaakt en de mergelgrotten worden als opslag gebruikt. De stabiele temperatuur van 10 graden is daar perfect voor.

Ook de oudste wijngaard van Nederland ligt in de buurt. De Apostelhoeve was tot 1970 een fruitteler, maar sindsdien staan de velden vol met wijnstokken. De wijn van de Apostelhoeve is bij menig toprestaurant te verkrijgen. Een wijnproeverij is mogelijk vanaf 14 personen.  

Meer informatie

“Jullie hebben mijn leven, en ongetwijfeld dat van véél anderen, een geweldig positieve en leuke boost gegeven, mijn dank is groot!”

Hoe werkt Klup buiten corona?

Wekelijks 200 nieuwe activiteiten

Elke week vind je de leukste activiteiten door heel Nederland

Van avontuur tot culinair


Een sportief weekendje weg, uitwaaien op de Wadden of feestend de dansvloer op

Avontuurlijke vakanties


Naar het Spaanse strand, wintersporten in Oostenrijk of een cruise door Alaska

Geniet van onder andere:

Vitaliteit

Wandelen • Yoga • Schaken • Bridge • Educatie

Cultuur

Kunst • Muziek • Dans • Theater • Culinair

Deze kluppers namen ook ooit de eerste stap

“Leuke mensen, leuke activiteiten, losse cultuur mede doordat het niet gericht is op het zoeken/krijgen van een levenspartner.”
🌟🌟🌟🌟🌟
Je leert snel nieuwe vrienden kennen. En er zijn gigantisch veel activiteiten. Keuze zat!
🌟🌟🌟🌟🌟
Goede app en eerlijke, vriendelijke leden.”
🌟🌟🌟🌟🌟
Heb zoveel aan Klup te danken. Nieuwe vriendschappen en een nieuwe liefde. Is zo gezellig voor alleenstaanden.
🌟🌟🌟🌟🌟