Waarschijnlijk ben je op dit moment druk op zoek naar wandelroutes in Nederland. Logisch in deze tijd… het wandelen is populair, al helemaal in 2021. 

Ben je op zoek naar een wandelroute in Nederland om alleen te wandelen? Of wandel je liever met anderen?

Wat voor wandelroutes in Nederland je ook zoekt – je bent aan het juiste adres!

Op deze pagina vindt je een eindeloze lijst aan van leuke wandelroutes door Nederland.

Deze lijst met wandelroutes door Nederland van 2021 is ingedeeld in de volgende categorieën:

👉 Wandelroutes Noord Nederland 2021
👉 Wandelroutes Midden Nederland 2021
👉 Wandelroutes Zuid Nederland 2021

Wat is Klup?

Klup is de app voor avontuurlijk 50-plus! Vind bijzondere activiteiten, juist nu gebeurt er veel online en op een veilige manier, en je ontmoet eenvoudig nieuwe mensen. Dit wil je echt niet missen dus we nodigen je van harte uit voor de gratis Klup app. Ontmoet, geniet en ga er samen op uit!

Wandelroutes Noord Nederland

De één wil even een frisse neus halen en de ander loopt het liefst uren buiten, maar bijna iedereen maakt weleens een wandeling. Alleen elke keer hetzelfde rondje wordt al gauw saai en daarom hebben we in 3 delen voor alle provincies de mooiste natuurwandelroute opgezocht.

Hier vind je de mooiste wandelroutes in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel van 2021.

wandelen-noord-nederland-groningen

Groningen | Lauwersmeer

11 km – ca. 3 uur

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park. Bezoekers zijn dag en nacht welkom.

 

Vogelparadijs

In de omgeving broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Verrekijker mee, natuur- en vogelgids in de rugzak en gaan! In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst. Dan kun je op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen.

 

Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer is oktober 2016 door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Meer informatie over de wandelroute.

Meer mooie plekken in Groningen om te wandelen

Het Roegwold, Iwema Steenhuis, en het Groninger Borgenpad.

wandelen-noord-nederland-friesland

Friesland | Beetsterzwaag

9 km – ca. 2 uur

Beetsterzwaag, dé plek voor de Friese adel in de 18e en 19e eeuw. Dit heeft een grote invloed gehad op de omgeving. Er staan vele mooie landhuizen en in het bos loop je regelmatig over de statige eiken- en beukenlanen en in de herfst verandert het bos in een schilderachtig landschap vol warme herfstkleuren.

 

Tuin van Lycklama

Al voor je een beetje goed op weg bent met de wandeling kom je de tuin van Lycklama tegen. Hier vind je de Tulpenboom. Deze boom bloeit in juni en heeft tulpvormige bloemen, maar in de herfst is de kleurenpracht misschien wel het mooist. Zelfs de niet-boom kenners zullen het gele bladerdek direct herkennen.

 

Nesttrouwe ooievaars

Aan het eind van de route kom je een ooievaarsnest tegen. Kom je hier in het voorjaar dan zal je het snavel gekletter duidelijk kunnen horen. Zo verklaren ooievaars elkaar namelijk de liefde. Leuk feitje: ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar aan het ooievaarsnest. In de praktijk betekent dit ook dat sommige paren jarenlang bij elkaar terugkeren.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Friesland om te wandelen

Nationaal Park De Alde Feanen, de Trynwâlden en Gaasterland.

wandelen-noord-nederland-drenthe

Drenthe | Ronddwalen in Schoonloërveld

9 km – ca. 2,5 uur

Dit keer geen vaste route, maar slechts wat aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je de bezienswaardigheden niet mist. Lekker struinen en ronddwalen in het Schoonloërveld tussen de beekjes, bossen en heideterreinen. Maak je hoofd leeg door een wandeling in de pure natuur. Je bent niet gebonden aan vaste routes en paden en kunt dus zelfs bij een 2e of 3e bezoek aan Schoonloërveld weer nieuwe plekjes ontdekken. Let op: trek goede en waterdichte schoenen aan, want je zult grotendeels over onverharde wegen lopen.

Galloways en slangen

In Schoonloërveld kun je ook veel dieren tegenkomen. Zo ook de Galloway, een zwarte variant van de Schotse Hooglander. Het grote verschil is dat de Galloway wel horens heeft. Daarnaast kun je op de heides ook oog in oog komen te staan met een adder. Dit is de enige gifslang die ook in Nederland leeft. Het klinkt heel spannend, maar de kans dat je er eentje tegenkomt is niet zo groot.

Grafheuvels

Tijdens de wandeling kun je ook langs twee grafheuvels wandelen. In de prehistorie werden deze gebruikt als graf. In plaats van dat er een gat werd gegraven om de overledenen te begraven, werd er aarde over de kist heen gegooid. Op deze manier ontstonden de twee grafheuvels. In één van deze twee grafheuvels is er in de jaren ‘30 van de vorige eeuw een lijksilhouet gevonden die je kunt bezichtigen in het Drents Museum te Assen.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Drenthe om te wandelen

Drouwenerzand, Nationaal Park Dwingelderveld, en De Drentsche Aa.

wandelroutes-overijssel-nederland-2021

Overijssel | Balkbrug – Ommerschans

9 km – ca. 2,5 uur

Het wordt niet echt meer gebruikt, maar ken je de uitdrukking ‘hij gaat naar de schans’? In de 19e eeuw werden er in het oosten van het land koloniën gesticht waar onder andere bedelaars heen werden gestuurd om daar te werken. Zo konden zij hun leven verbeteren. De moeilijke gevallen kwamen, soms ook onterecht, in de strafkolonie Ommerschans terecht. Iemand die ‘naar de schans gaat’ is dan ook op weg naar een niet zo’n leuke plek… De route loopt door dit gebied heen waar de enige herinnering aan deze troosteloze plek het kerkhof is. Tegenwoordig is het een mooi natuurgebied met veenlandschappen, heides, bloemen en een beek.

De Reest

De natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe wordt gevormd door de Reest. De Reest is een kronkelende beek van ongeveer 30 kilometer lang. In de herfst- en wintermaanden kan de beek regelmatig buiten de oevers treden en woest overkomen, terwijl die in de lente en zomer zeer rustig voortkabbelt. Door de hoge concentratie veen en ijzer heeft een water een bruine kleur gekregen.

Balkbrug

Na het aanleggen van de Dedemsvaart werd het land beter bewoonbaar en er ontstonden verschillende dorpen. Eén daarvan was Balkbrug. Deze bijzondere naam heeft het te danken aan het feit dat er een balk onder de brug werd gelegd. Dit deden ze zodat de boten die te diep in het water lagen niet per ongeluk het kanaal op zouden varen.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Overijssel om te wandelen

Het Springendal, natuurgebied de Luttenberg, en de Engbertsdijksvenen.

Wandelroutes Midden Nederland

De één wil even een frisse neus halen en de ander loopt het liefst uren buiten, maar bijna iedereen maakt weleens een wandeling. Alleen elke keer hetzelfde rondje wordt al gauw saai, vooral in omdat je waarschijnlijk in 2021 al veel gewandeld hebt. Daarom hebben we voor alle provincies de mooiste natuurwandelroute in Nederland opgezocht.

Hier vind je de mooiste wandelroutes in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland van 2021.

wandelroutes-noord-holland-nederland-2021

Noord-Holland | Duinen van Zuid-Kennemerland

10 km – ca. 2,5 uur

De duinen van Zuid-Kennemerland zijn wat ons betreft een van de mooiste plekken voor een wandeling in Noord-Holland. Dit gebied ligt tussen IJmuiden en Santpoort-Noord en is het hele jaar geschikt voor een wandeling. Als je optimaal wilt genieten van dit natuurgebied is de herfst het juiste moment. De warme zomerdagen liggen achter ons en daarmee ook de toeristen in het gebied. Tijd voor de natuurliefhebbers!

Kardinaalsmuts

In de duinen van Zuid-Kennemerland groeien veel soorten bessen die voor de vogels in het gebied een welkome voorraadkast vormen tijdens de herfst- en wintermaanden. In oktober en november beginnen de eerste bessen te rotten. In sommige gevallen gaan die bessen ook gisten en ontstaat er alcohol. Zo kan het gebeuren dat je een aangeschoten vogel langs ziet vliegen..

Vol met dieren

Als je het leuk vindt om vogels te spotten dan kun je in de herfst naar het uitkijkpunt gaan. De trekvogels gaan richting het zuiden en de duinen bieden een fijne rustplaats vol eten. Veel soorten vogels vliegen van nature liever niet over zee en volgen daarom vaak de kustlijn.

Ook lopen er grote grazers rond die zich niks van de kou aantrekken, zoals de Schotse hooglander, de shetlandpony en het konikpaard. 

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Noord-Holland om te wandelen

De Amsterdamse Waterleidingduinen, het Noordhollands Duinreservaat, en natuurgebied Het Twiske.

wandelroutes-zuid-holland-nederland-2021

Zuid-Holland | Parels langs de Linge

12 km – ca. 3 uur

In het meest oosterse puntje van Zuid-Holland, op de grens met Gelderland, ligt Leerdam. Vooral bekend door de glasfabriek ‘Royal Leerdam’ die ook internationaal grote bekendheid geniet. Maar wat veel mensen niet weten is dat Leerdam ook het startpunt is van een hele mooie wandelroute langs rivier de Linge. Tijdens de wandeltocht kom je onder andere langs rijen appelbomen, een middeleeuws fort en veel natuurlijk schoon.

Fort Asperen

In de middeleeuwen diende vestingstad Asperen om de vijanden uit Gelre buiten te houden, maar tegenwoordig behoort dit dorp juist tot de provincie Gelderland. Het fort is een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. Het was een onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Een verdedigingslinie uit het begin van de 19e eeuw om Holland te beschermen.

Pisa aan de Linge

Het kleine dorpje Acquoy heeft al sinds de middeleeuwen een kerktoren die honderden jaren lang steeds iets verder wegzakte. Dankzij de vele overstromingen heeft de rivier hier een grote rol in gespeeld. In 1844 is het bovenste deel van de toren verwijderd en is het wegzakken een halt toe geroepen.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Zuid-Holland om te wandelen

Natuurgebied Tiengemeten, de Kagerplassen, en Kijkduin.

wandelroutes-utrecht-nederland-2021

Utrecht | Uitgestrekte bossen en prachtige landgoederen

9 km – ca. 2,5 uur

Het bos van Baarn is een uniek stuk land waar buitenlandse stijlen van grote invloed zijn. In de 18e eeuw kreeg het bos een Franse barokstijl. Een stijl die wordt gekenmerkt door symmetrische vormen en dus rechte paden. Toen de Engelse landschapsstijl steeds populairder werd kreeg ook het Baarnse bos een make-over. De statige lanen veranderden in kronkelige paden, er kwamen bruggetjes over de verschillende beekjes en meer hoge bomen werden geplant. Samen geeft het een heel natuurlijke indruk en kom je er heerlijk tot rust.

Kasteel Groeneveld

Op de route kom je langs kasteel Groeneveld. Dit kasteel is tegenwoordig de thuishaven van het Nationale Centrum voor Bos, Natuur en Landschap. Net als de natuur heeft ook het kasteel invloeden van Franse en Engelse stijlen. Een bezoek aan het kasteel en het grand café is zeker de moeite waard.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Utrecht om te wandelen

Utrechtse Heuvelrug, Landgoed Haarzuilen, en Tienhoven.

wandelroutes-flevoland-nederland-2021

Flevoland | Oostvaardersplassen

Veel routes mogelijk

Een natuurgebied zoals de Oostvaardersplassen kom je in heel Europa niet tegen. Het moerasgebied bevat rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. De natuur bepaalt hier het ritme en dat maakt het een mooie omgeving voor een wandeling of fietstocht.

Je kunt veel soorten dieren tegen komen. Zo zijn er ganzen, lepelaars en aalscholvers, maar ook reeën, vossen, hazen en nog veel meer. Ook zijn er grote grazers in het gebied losgelaten om de graslanden tot ontwikkeling te brengen.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je alle beschikbare routes vinden. Zo kun je naar de Driehoek wandelen. Daar is de grote observatiehut De Zeearend. Daar heb je een vrij uitzicht van 2,5 kilometer over de Oostvaardersplassen. Let op: deze route is vanaf 1 januari 2021 tot 1 mei 2021 gesloten.

 

Meer mooie plekken in Flevoland om te wandelen

Het Harderbos, Boswachterij De Knar en rivierduinen, en het Horsterwold.

Wandelroutes Zuid Nederland

De één wil even een frisse neus halen en de ander loopt het liefst uren buiten, maar bijna iedereen maakt weleens een wandeling. Alleen elke keer hetzelfde rondje wordt al gauw saai en daarom hebben we voor alle provincies de mooiste natuurwandelroute in Nederland opgezocht.

Hier vind je de mooiste wandelroutes in Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg van 2021.

wandelroutes-gelderland-nederland-2021

Gelderland | Landgoed Hoekelum

4 km – ca. 1 uur

Als je op zoek bent naar een korte wandelroute van een uur, dan zit je goed in Bennekom. Op het prachtige landgoed van kasteel Hoekelum kun je van de natuur genieten terwijl je af en toe een blik kunt werpen op het kasteel zelf.

Kasteel Hoekelum

Op de plek waar nu het kasteel staat, stond vroeger slechts een houten jagershut. Hier woonde, zoals de naam al zegt, de jager van het landgoed. Het kasteel is gebouwd in 1735 en heeft onderdak geboden aan één van de oudste adellijke geslachten. In 1988 is het overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen. Zij beheren en onderhouden meerdere kastelen in Gelderland. Tegenwoordig kun je in het kasteel terecht voor feesten en conferenties.

Workshop kaasmaken

Net buiten de route ligt boerderij Hoekelum. Deze boerderij was tientallen jaren een kaasmakerij. Sinds 2011 worden er alleen nog kaasmaken workshops gegeven. Ontzettend leuk om te combineren met de wandeling. Ook is er een landgoedwinkel.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Gelderland om te wandelen

Het Schaddenpad, Kootwijkerzand, en het Hoge Veluwe.

wandelroutes-zeeland-nederland-2021

Zeeland | Wandelen in Walcheren

12 km – ca. 3 uu

Walcheren, het schiereiland aan de Noordzee en de Westerschelde. In elk jaargetijde een mooie wandellocatie. Lekker uitwaaien, genieten van de golven of op kijken bij het fort uit de middeleeuwen, alles is aanwezig voor een dagje weg in Zeeland.

Op zoek naar zeeuwse scheermesjes

Al snel op de route kom je de Sloehaven tegen en de dam die haar beschermd. Er is een klein strand die op zomerse dagen vol is met zonaanbidders, maar in de herfst kun je hier op zoek naar scheermesjes. Deze kun je voornamelijk vinden op de Zeeuwse stranden. Zie je er eentje rechtop staan? Dan is het scheermesje nog bewoond!

Fort Rammekens

Op een gegeven moment loop je langs Fort Rammekens. Dit fort is in de loop van de tijd begroeid geraakt met mossen, korstmossen en varentjes. Het is een mooi gezicht en tot diep in de herfst zijn de muren nog behangen met de blauwe bloemetjes. Het fort dient als overwinterplaats voor drie soorten vleermuizen. De plek die de vleermuizen uitkiezen is heel belangrijk, want tijdens het overwinteren mag de temperatuur niet hoger worden dan 9 graden of lager dan 5 graden.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Zeeland om te wandelen

De Zeepeduinen, de Zwaakse Weel en het Schouwen-Duiveland.

wandelroutes-noord-brabant-nederland-2021

Brabant | Hoogveengebied Reuselse Moeren

8 km – ca. 2 uur

De Reuselse Moeren is een bijzonder stuk land. Het is namelijk een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Om dit hoogveengebied, maar voornamelijk het veenmos, te behouden zijn er stuwen aangelegd in de sloten. Op die manier wordt het waterpeil hoog gehouden. Ook zijn er stukken afgezet met hekken om ongewenste voertuigen en voetstappen uit het gebied te weren. Gelukkig is de rest van de natuur ook erg mooi!

Broodbomen van de Kempen

Aan het begin van de route kom je al snel langs de maisvelden aan de ene kant en het dennenbos aan de andere. Het dennenbos is aangelegd tussen 1910 en 1940 en heeft veel variatie. Zo zijn er Noord-Amerikaanse weymouthdennen, Oostenrijkse dennen, maar ook Corsicaanse dennen. Dit is een snelgroeiende soort en is dus goed voor een hogere hout opbrengst. Vandaar ook de bijnaam ‘de broodbomen van de Kempen’.

Een wereld van verschil

Tijdens de route kom je ook over de Grensweg. Deze loopt precies over de grens tussen Nederland en België. Waar voorheen het moerasgebied doorliep tot in België stopt dat tegenwoordig bij de grens. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Belgen het moerasgebied toegankelijk gemaakt. Nu zie je aan de Belgische kant de uitgestrekte weilanden en aan de Nederlandse kant het moeras met grote bomen in pikzwart water.

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Brabant om te wandelen

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, de Dintelse Gorzen en Nationaal Park De Biesbosch.

wandelroutes-limburg-nederland-2021

Limburg | Stevig wandelen

11 km – ca. 3 uur

Het Limburgse landschap bestaat uit vele heuvels, zeker rondom Maastricht. Dus trek je stevige schoenen aan en ga er op uit. Dit gebied is namelijk ook bekend om zijn wijn. Je kunt dus een mooie wandeling combineren met een bezoek aan een van de wijngaarden!

Kapers op de kust

Maastricht ligt op een zeer strategische plek om Nederland binnen te vallen. Dit heeft in het verleden vaak geleid tot aanvallen vanuit Frankrijk en Spanje. Om deze aanvallen af te slaan is in 1701 het fort Sint-Pieter gebouwd. Dit fort is een aantal jaren geleden gerestaureerd en het is nu in handen van Natuurmonumenten. Je kunt een rondleiding krijgen door het fort, maar ook door de mergeltunnels die er naast liggen.

Wijngaarden en wijn proeven

Château Neercanne is gebouwd uit mergelblokken en is het enige terrassenkasteel in Nederland. Ook hier wordt wijn gemaakt en de mergelgrotten worden als opslag gebruikt. De stabiele temperatuur van 10 graden is daar perfect voor.

Ook de oudste wijngaard van Nederland ligt in de buurt. De Apostelhoeve was tot 1970 een fruitteler, maar sindsdien staan de velden vol met wijnstokken. De wijn van de Apostelhoeve is bij menig toprestaurant te verkrijgen. Een wijnproeverij is mogelijk vanaf 14 personen.  

Meer informatie over de wandelroute

 

Meer mooie plekken in Limburg om te wandelen

Internationale grenspark Kempen-Broek, Nationaal Park De Meinweg en het Leudal.

“Jullie hebben mijn leven, en ongetwijfeld dat van véél anderen, een geweldig positieve en leuke boost gegeven, mijn dank is groot!”

Wat is Klup?

homepage-jaap-en-anke

1. Maak je Klup account

  • Download de app
  • Registreer jezelf eenvoudig en je bent klaar om te ‘kluppen’
  • Juist nu wil Klup er voor iedereen zijn en daarom klup je tot en met eind juni 2021 gratis!
wat-is-klup-scherm

2. Bekijk Klup activiteiten

  • Wekelijks worden er rond de 200 activiteiten georganiseerd zowel on- als offline (en coronaproof)
  • Organiseer ook zelf activiteiten!
wat-is-klup-kluppers

3. Ontmoet andere kluppers

  • Vind kluppers in de buurt met dezelfde interesses
  • Maak eenvoudig contact via de app en spreek (online) af
  • 50.000 kluppers gingen je voor!

Deze kluppers namen ook ooit de eerste stap

“Leuke mensen, leuke activiteiten, losse cultuur mede doordat het niet gericht is op het zoeken/krijgen van een levenspartner.”
🌟🌟🌟🌟🌟

Je leert snel nieuwe vrienden kennen. En er zijn gigantisch veel activiteiten. Keuze zat!
🌟🌟🌟🌟🌟

Goede app en eerlijke, vriendelijke leden.”
🌟🌟🌟🌟🌟

Heb zoveel aan Klup te danken. Nieuwe vriendschappen en een nieuwe liefde. Is zo gezellig voor alleenstaanden.
🌟🌟🌟🌟🌟