Nieuwe mensen leren kennen 👉 gelukkig kan het bij Klup! Het lijkt misschien iets kleins, maar het belang ervan is groot. Vanuit mijn opleiding (Toegepaste Gerontologie) neem ik jullie graag mee in deze zienswijze en geef ik wat tips om op latere leeftijd nieuwe mensen te leren kennen.
Een grootschalige onderzoek naar ‘Het Goede Leven’ is erg bekend in de Gerontologie/in mijn opleidingswereld. Aan meer dan 770 ouderen hebben onderzoekers de vraag gesteld wat voor hen ‘het goede leven’ inhoudt. Hieruit zijn 6 elementen/kenmerken naar voren gekomen. En verbondenheid is daar één van!
”Het erbij horen. Een relatie hebben met andere mensen en de dagelijkse rollen en ritmes, routines, ervaringen en emoties die deel uitmaken van het dagelijks leven”
Vrienden maken of houden kan lastiger zijn dan tijdens je 20-er jaren. De spontane ontmoetingen komen op volwassen leeftijd minder vaak voor. Maar dit betekend niet dat er geen kansen zijn om nieuwe vrienden maken. Via sportenclubs, cursussen, workshops en via-via kan je met nieuwe mensen in aanraking komen. Of natuurlijk met Klup!
Het eerste contact
Toch kan dat eerste contact dan nog lastig zijn. Daarom hier enkele tips:
- Vind een gemene deler; Kijk of jullie dezelfde interesses of hobby’s hebben. Dit is ook leuk en laagdrempelig om op een ongedwongen manier samen een keer iets te gaan doen.
- Zet een eerste stap; Als je het gevoel hebt dat je het goed met iemand kan vinden, stel dan voor om samen iets te gaan doen. Probeer je over de angst heen te zetten om afgewezen te worden. De meeste mensen zullen het alleen maar waarderen dat je hen vraagt!
- Vertel iets persoonlijks; Door iets over jezelf te vertellen zul je je veel sneller met iemand verbonden voelen. Het voorkomt dat er een bepaalde afstand ontstaat. Al hoef je natuurlijk zeker niet je hele persoonlijke leven inclusief problemen op tafel te gooien.
- Wees openminded; Naast een gemene deler vinden, is het soms juist interessant om met de mensen te praten waarmee je op het eerste gezicht weinig gemeen hebt. Dit kan voor een verrassend en fris perspectief zorgen. Je komt hierdoor misschien op plekken of in aanraking met dingen waar je in de eerste instantie zelf niet aan had gedacht.
- Vraag iemand om hulp; Wanneer je iemand om hulp vraagt, geef je hen het gevoel dat ze ertoe doen. Dus als je niet goed weet hoe je die nieuwe activiteit erin moet zetten, vraag het gewoon.