Huis & Tuin

Tips: Tuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken is voor de één een heerlijk klusje en de ander stelt het zo lang mogelijk uit. Is jouw tuin al klaar voor de winter? Nee? Geen paniek! We hebben gelukkig alleen nog maar zachte dagen gehad. Maar nu de maand oktober vordert, komen we er niet meer onderuit. De winter staat weer voor de deur. Daarom hebben wij voor jou het één en ander op een rijtje gezet. In deze blog vind je tips om de tuin winterklaar te maken.

Wanneer de tuin winterklaar maken?

De beste tijd om de tuin winterklaar te maken is in de maand oktober. Deze maand is het nog gemakkelijk, omdat de grond nog niet zo hard en bevroren is. Bovendien is het dan meestal ook nog lekker weer om in de tuin te werken. Ook voor veel bomen, struiken en planten is dit hét moment om te snoeien. In het voorjaar zal alles dan weer mooi bloeien. Dat betekent dus snel het tuingereedschap erbij zoeken!

Gazon winterklaar maken

In de winter stopt het gras met groeien, dus dat scheelt grasmaaien. Meestal hoef je in oktober voor het laatst te maaien. Laat het gras liever iets te lang dan te kort. 4 cm is hierin een perfecte lengte. Wil je dat je gazon zo goed mogelijk de winter doorkomt, dan kun je er het beste wel een beetje naar omkijken. Hark regelmatig alle bladeren van het gras anders vangt het weinig ligt en wordt het gras geel. Sneeuw kun je wel laten liggen op het gazon. Pas wel op dat je zo weinig mogelijk over bevroren gras loopt, hier gaat het stuk van.

Winterklaar maken van borders

Borders zijn stukken tuin met verschillende kruidachtige planten of kleine sierplanten. Meestal is dit een overgang tussen verschillende ruimtes of langs een pad. Je onderhoudt borders niet met een schoffel of hark, maar door te wieden en te grazen. In de winter hoeft er niet veel te gebeuren aan de borders. Afgestorven planten hoef je pas te verwijderen na de winter.

Afgevallen blad

Waar je afgevallen blad beter van het gras kunt harken, is dit daarentegen juist een goede beschermlaag in de border. Dorre bladeren bieden een isolerende laag tegen vorst. Dit is bevorderend voor de vegetatie en voorkomt dat de bodem uitdroogt. Hark het dus rustig de rest van de tuin in, in plaats van direct de container in.

Moestuin winterklaar maken

Oktober is ook de maand waarin je het beste de laatste oogst van je moestuin kan binnen halen. Hierna kun je beginnen met de moestuin weer klaarstomen voor een nieuw seizoen na de winter. Zo zorg je ervoor dat de grond wordt voorzien van nieuwe voedingsstoffen en kun je straks weer heerlijke groente en fruit verbouwen.

Hoe maak ik nou mijn moestuin winterklaar?

Zorg als eerste dat al het onkruid uit je tuin is. Vervolgens ga je de grond omspitten. Voor het beste resultaat keer je de grond helemaal om. Doe dit voor zo ongeveer 15 tot 20 centimeter diepte. Als je alle grond hebt omgespit kun je de grond extra voeding geven. Dit doe je door compost over de tuin te verdelen of door je tuin te mulchen. Als je compost hebt, verdeel dit dan in ongeveer 2 cm dikte over de moestuin.

Heb je geen compost? Dan kun je de tuin mulchen. Dit is als het ware hetzelfde als composteren, alleen strooi je dan afgestorven bloemen, planten, bladeren en houtsnippers over de tuin. Compost is wat fijner en wordt hierdoor makkelijker opgenomen door de grond. Maar in de praktijk werkt mulchen ook goed.

Na het voeden van de grond is jouw tuin klaar voor de winter en een nieuw seizoen.

Bloembollen planten

Ben jij van een kleurrijke tuin met allerlei verschillende plantjes? Dan is het najaar een goed moment voor het planten van bloembollen. Vanaf ongeveer half september tot half december plant je de bollen in je tuin. Je bent dan (bijna) verzekerd dat de planten prachtig in bloei staan in het voorjaar. Wissel verschillende soorten af zoals hyacinten, tulpen, narcissen en krokussen. Pas alleen op als het vriest of als de grond erg nat is. Dan kun je de bloembollen beter niet in de grond planten, want ze zullen dan snel dood gaan. Dat zou zonde zijn.

Hoe plant je bloembollen?

Dit is erg makkelijk. Probeer eerst de grond los te werken, want een soepele grond is belangrijk. Maak daarna een gat in de grond. Dit kun je doen met een speciale bollenplanter of een plantenschop. Als vuistregel wordt gezegd dat het gat ongeveer twee tot drie keer zo diep moet zijn als de dikte van de bol. Plaats tot slot de bollen in het gat en maak deze weer dicht.

Hortensia winterklaar maken

Hortensia’s wie heeft ze niet? Deze plant is niet weg te denken uit de Nederlandse tuinen.
En dat vinden wij ook niet gek, want deze populaire planten zijn prachtig en erg gemakkelijk in onderhoud. Afhankelijk van welk soort je hebt moet deze gesnoeid worden. De meest bekende soort is de boerenhortensia met grote bolle bloemen. Deze hoef je eigenlijk ook niet eens te snoeien. Het enige wat je af en toe hoeft te doen is de oude bloemen afknippen. En dit doe je pas na de winter. Knip rond maart de uitgebloeide bloemen af net iets boven het bovenste paar gezonde knoppen. Hortensia’s hoef je dus niet winterklaar te maken. De bloemen drogen vanzelf uit. Alleen als je vindt dat de struik echt te groot wordt hoef je deze te snoeien.

Planten beschermen tegen vorst

Sommige planten zullen sterven bij vorst. De temperatuur die een plant fataal wordt verschilt per plant. Ga daarom na welke planten je in je tuin hebt staan, en welke hiervan vorstgevoelig zijn. Als je wilt dat deze planten het volgende seizoen zullen halen, kan het verstandig zijn om bescherming te bieden aan deze planten. Dit kan bijvoorbeeld door ze in te pakken met jute, stro en droog blad.

Handige tuinbenodigdheden

Zorg dat je in de tuin werkt met goed gereedschap. Dit geldt zowel voor jouw eigen veiligheid, als die van de bomen en planten. Zo is het voor alle snoeiwerkzaamheden bijvoorbeeld belangrijk dat de messen goed scherp zijn. Het kan geen kwaad om in de zoveel tijd weer eens iets te vervangen. Voor de hoge takken heb je snoeizagen met verlengstuk, zodat je ook daar gemakkelijk bij kan in plaats van moeilijk doen met een vaak wankel trapje.

Nog één laatste tip

Vergeet niet ervan te genieten! Met heerlijk weer is het zeker geen straf om in de tuin te rommelen. Het is juist genieten om met het zonnetje op je bol in de tuin te wroeten. Is het nou rotweer of heb je er echt geen tijd voor? Maak je er dan niet te druk om, een tuin bereid zich tenslotte zelf ook voor op de winter.

Wij hopen dat deze tips je een handje op weg helpen! Heb jij nog tips? Wij zijn heel benieuwd wat jij nog meer doet om de tuin winterklaar te maken.

Wat is Klup?

Klup is de app voor avontuurlijk 50-plus! Vind bijzondere activiteiten, juist nu gebeurt er veel online en op een veilige manier, en je ontmoet eenvoudig nieuwe mensen. Dit wil je echt niet missen dus we nodigen je van harte uit voor de gratis Klup app. Ontmoet, geniet en ga er samen op uit!