De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht. Maart 2021 wordt ons allemaal verzocht onze stem uit te brengen op onze favoriete politieke partij. Maar misschien is het in 2021 wel moeilijker om te stemmen dan ooit, want het coronavirus heeft de politiek in een heel ander licht gezet. Niet alleen waarop je moet stemmen in 2021, is de vraag. Ook hoe je moet stemmen op je favoriete politieke partij is een vraagstuk voor velen.
Wanneer moet ik stemmen in 2021?
17 maart 2021 kunnen we stemmen op onze favoriete politieke partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Echter is het verkiezingsproces anders dan je gewend bent. Het stemmen kan via andere manieren dan de gebruikelijk manier én er is rekening gehouden met de maatregelen.
Hoe moet ik stemmen in 2021
Moeten we via het klassieke stemhokje onze stem uitbrengen op onze favoriete politieke partij? Moeten we onze stempas opsturen? Moeten we zelf onze stem uitbrengen? Als je de antwoorden wilt weten op deze vragen, is het handig om je in te lezen via de pagina van de kiesraad over de coronamaatregelen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021
Er zijn redelijk wat aanpassingen gedaan als het gaat om stemmen in 2021. Verder in dit artikel gaan we dieper in op:
- Coronamaatregelen in het stemlokaal;
- De Gezondheidscheck;
- Andere mogelijkheden om te stemmen;
- Maatregelen bij het tellen van de stemmen
- Ouderen en stemmen
Op welke partij moet ik stemmen in 2021?
Op wie moet je stemmen in 2021? Je bent niet de enige die het lastig vindt om een keuze te maken. Waarschijnlijk stond het hele ‘politieke gebeuren’ op een lager pitje tijdens de coronatijd. Ondanks dat hebben we vaak de gezichten van Mark Rutte en Hugo de Jonge voorbij zien komen, en heb je daardoor voor deze heren sympathie gekregen of misschien ook wel niet. Maar hoe kom je er in deze coronatijd dan achter waar je tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op moet stemmen?
Stemwijzer 2021
Hiervoor kun je nog altijd de stemwijzer 2021 raadplegen. Via deze website kun je je politieke voorkeur van de Tweede Kamerverkiezingen testen aan de hand van 30 stellingen. Hierin worden redelijk algemene stellingen gegeven en kun je achteraf zien waarom de uitslag past bij jouw antwoorden. Let op: mocht je raar opkijken van de uitslag, neem dan even de tijd om dieper op de uitslag in de gaan. De onderbouwingen van elke stelling door de politieke partij staan ook aangegeven. Op die manier kun je nagaan of je je misschien alsnog identificeert met de partij.
Kieswijzer 2021
Ook de kieswijzer 2021 via ‘welke partij past bij mij’ is een bekend fenomeen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Qua uiterlijk helemaal anders dan de stemwijzer, maar het doel blijft hetzelfde; middels stellingen jou erachter laten komen welke politieke partij het beste past bij jou.
Ouderen & stemmen
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 wordt zeker rekening gehouden met ouderen. Kiezers die 70 jaar of ouder zijn op de dag van de stemming krijgen een stempluspas. Hiermee kunnen ze in het stemlokaal gaan stemmen of ze kunnen ervoor kiezen om dit per brief te doen. Een andere optie is dat ze een andere kiezer machtigen om voor hen te gaan stemmen.
Coronamaatregelen in het stemlokaal
Er zijn verschillende maatregelen die genomen worden om het stemmen zo veilig mogelijk te laten gebeuren. De stemlokalen worden zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden en dat er voldoende ventilatie is in de ruimte waar gestemd moet worden. Bovendien doen alle stembureauleden vooraf een gezondheidscheck voordat zij met hun werk beginnen, waar geldt dat wanneer ze niet gezond zijn ze hun functie niet mogen vervullen. Ook betreden kiezers het stemlokaal niet wanneer zij klachten hebben of mogelijk besmet zijn met Covid-19.
In ieder stemlokaal is een extra stembureaulid aanwezig, dit extra lid zorgt ervoor dat het niet te druk wordt in het stemlokaal en zorgt ervoor dat iedereen zich houdt aan de 1,5 meter afstand. Daarbij moeten kiezers in het stemlokaal een mondneuskapje dragen, 1,5 meter afstand houden én bij binnenkomst de handen desinfecteren.
De potloden, stemhokjes, tafels, etc. worden geregeld gereinigd. Ook zijn er gemeenten die ervoor hebben gekozen iedereen een eigen potlood te geven wat vervolgens mee naar huis genomen mag worden. Ook zijn er zogenoemde ‘kuchschermen’ tussen de kiezers en de leden van de stembureaus zodat er zo min mogelijk contact is. Ook worden de identiteitsdocumenten anders gecontroleerd dan normaal. Kiezers laten hun document bij het stemmen zien aan het stembureaulid door het identiteitsbewijs voor het glas van het kuchscherm te houden.
Andere mogelijkheden om te stemmen in 2021
Wanneer het tijdens het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen voor jou niet mogelijk is om fysiek te gaan stemmen zijn er nog andere mogelijkheden. In een beperkt aantal stembureaus per gemeente kunnen kiezers als op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart gaan stemmen. Deze dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen, en die daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. De openingstijden van deze stembureaus zijn van 7:30-21:00. In een aantal zorginstellingen kunnen alleen de personen die in de zorginstelling verblijven en het personeel daarvan stemmen.
Ga stemmen!
Zoals je kunt lezen is er van alles aan gedaan om het stemmen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ga dus zeker ook stemmen! Het is belangrijk om je stem te laten horen, en maak dus gebruik van deze mogelijkheid om van jezelf te laten horen!
Wat is Klup?
Klup is de app voor avontuurlijk 50-plus! Vind bijzondere activiteiten, juist nu gebeurt er veel online en op een veilige manier, en je ontmoet eenvoudig nieuwe mensen. Dit wil je echt niet missen dus we nodigen je van harte uit voor de gratis Klup app. Ontmoet, geniet en ga er samen op uit!