Pensioen: Waarom we niet na (willen) denken over geld voor later
Pensioen? Eerder stoppen met werken? Voor veel mensen zijn dat zorgen voor later. Als we ons gezonde verstand gebruiken, weten we heus wel dat het slim is nu alvast na te denken over geldzaken voor later. De meeste kluppers zijn tussen de 50 en 70 jaar dus een perfect moment voor wat nuttige informatie voor ‘later’. Je leest het volledige artikel inclusief 5 handige tips in de huidige editie van Klup magazine!
Toch schuiven we het onderwerp pensioen graag voor ons uit. Waarom vinden we het zo oninteressant na te denken over geld voor in de toekomst? En hoe kunnen we daarbij geholpen worden? We leggen het voor aan hoogleraar Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit), die gespecialiseerd is in gedragseconomie.
Denk je zelden na over geld voor later? Zo gek is dat niet. Uit onderzoek blijkt dat ons brein veel minder waarde hecht aan een beloning in de toekomst dan aan een beloning in het nu. Dit psychologische fenomeen heet delay discounting. “Als ik moet kiezen: nu op vakantie of sparen voor later? Dan weet ik het wel: ik ga op vakantie”. “In de gedragseconomie kennen we ook wel het concept verliesaversie. Mensen reageren sterker op verlies dan op winst. De pijn die we bij verlies voelen is ongeveer twee keer zo groot als het genot dat winst oplevert. Als ik nu moet sparen voor mijn pensioen, zie ik dat als een verlies.”