Actief en gezond oud(er) worden doe je door te ‘kluppen’!
Een gebrek aan een sociaal en interactief leven is net zo dodelijk als roken en drinken, aldus neuroloog Manfred Spitzer. Mensen zijn van nature gezelschapsdieren en besteden 80% van hun dag aan interacties met anderen. Een gebrek aan sociaal contact kan dus funest zijn voor iemands gezondheid. Maar waar door raken mensen in sociaal isolement en hoe voorkom je dit? Afstudeerder bij Klup, Maudi Caris, deed onderzoek naar dit fenomeen binnen de community Klup. Haar conclusie: Lekker gaan ‘kluppen’!
Toegepast Gerontoloog. Wat houdt dit in?
Als Toegepast Gerontoloog ben ik opgeleid om in te spelen op de specifieke wensen en behoeftes van de ouder wordende mensen in de samenleving. Het gaat over vragen op het gebied van wonen, werken, welzijn, gezondheid, techniek, marketing en vrije tijd.
Jouw onderzoek ging onder andere over de invloed van sociaal isolement op de gezondheid van 50 plussers. Waar ben je achter gekomen?
Met het ouder worden neemt de kans op het verlies van maatschappelijke rollen toe. Zo neemt je zorgfunctie af bij het uit huis gaan van je kinderen, bij scheiding en verweduwing, of voeg je geen (financiële) waarde meer toe aan de maatschappij wanneer je gepensioneerd raakt. Het verlies van deze rollen leidt tot verlies van je identiteit, zelfvertrouwen en mentale gezondheid.
In mijn onderzoek heb ik 15 Klupleden geïnterviewd. Zij zijn op verschillende niveau’s actief binnen de community Klup. Dit kan passiever zijn zoals bijvoorbeeld het alleen chatten met anderen tot aan wat actiever zoals het deelnemen aan activiteiten en/of het organiseren van nieuwe activiteiten. Uit de interviews blijkt dat de Klupleden op zoek zijn naar sociaal contact, hun netwerk willen uitbreiden en er graag op uit willen gaan. Klup biedt voor hen deze mogelijkheid. Ze ervaren het deelnemen aan – / het organiseren van activiteiten binnen Klup als zeer positief. De verbinding met andere Klupleden via de app zorgt ervoor dat ze sneller aan een activiteit deelnemen.
Wat is de impact van communities zoals Klup volgens jou op de gezondheid van 50 plussers?
Door actief deel te nemen in clubs of organisaties, het netwerk uit te breiden kan het verlies van rollen gecompenseerd en het welbevinden versterkt worden. Als men dit niet doet wordt de kans op eenzaamheid vergroot. Dankzij initiatieven zoals Klup kunnen 50-plussers leeftijdsgenoten ontmoeten en er samen op uit gaan. Tijdens mijn interviews zag ik een glimlach op het gezicht verschijnen wanneer de geïnterviewde over Klup vertelde. Ik denk dat die glimlach genoeg zegt over het effect van Klup op de gezondheid van 50-plussers.
Wat voor tips heb jij voor mensen die (sociaal) actiever willen worden/blijven?
Tijdens mijn onderzoek heb ik gemerkt dat veel Klupleden aangeven dat sociaal actief worden bij jezelf begint. Je moet niet bang zijn de eerste stap richting een ander te zetten. Zorg ervoor dat je naar plekken gaat waar je andere mensen kunt ontmoeten. Bij Klup is het ontmoeten van andere 50-plussers laagdrempelig omdat er verschillende activiteiten worden georganiseerd waarbij je aan kunt sluiten. Je hoeft alleen een account aan te maken en je aan te melden voor een activiteit die past bij jouw interesse.