
Hoe wil jij later wonen?
Corry (57) is met vervroegd pensioen en heeft een druk schema dat bestaat uit sociale contacten, yoga en vrijwilligerswerk. Haar buurvrouw Tina (51) had net zo’n druk leven en werkte nog, maar moest plots revalideren in een verpleeghuis door een val. Hierdoor realiseerde Corry dat haar persoonlijke situatie elk moment kan veranderen.
Het zette haar aan het denken over hoe zij later wil wonen. In de toekomst kan ze namelijk moeite krijgen met de trap en drempels in huis. Corry wil graag de regie houden en zelf kunnen kiezen waar en hoe ze gaat wonen. Nu is de tijd om te oriënteren. Een goede eerste stap: weten welke woonvormen er zijn! In dit blog vind je voorbeelden.
Levensloopbestendige woning: wonen voor nu én later
Een levensloopbestendige woning beschikt over voorzieningen die ervoor zorgen dat huurders er kunnen blijven wonen, zelfs als de persoonlijke situatie over een langere periode verandert. Zo vind je er een traplift, inloopdouche en brede deuren. Je kunt tot op hoge leeftijd in een levensloopbestendige woning wonen, ook wanneer iemand te maken krijgt met lichamelijke beperkingen of chronische ziekten. De woning is namelijk zo ingericht dat de kans op ongevallen minimaal is ongeacht de persoonlijke situatie.
Aanleunwoning: hulp om de hoek
Een aanleunwoning ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit als een normale woning. Het verschil zit ‘m in het feit dat je naast of dichtbij een verzorgingshuis woont en je gebruik kunt maken van voorzieningen, zoals maaltijden en therapie. Het is de ideale oplossing voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen, maar gebruik willen maken van de zorg en diensten van het verzorgingshuis. Op deze manier zit hulp letterlijk om de hoek! In de woningen is een alarm aanwezig die in het geval van nood kan worden ingeschakeld.
Kangoeroewoning: wonen met meerdere generaties
In een kangoeroewoning wonen meerdere generaties samen in hetzelfde huis maar toch apart. De woning is namelijk een combinatie van twee zelfstandige woningen met een eigen voordeur. De woningen grenzen direct aan elkaar en zijn van binnen verbonden door een tussendeur of trap. Een kangoeroewoning wordt vooral gebruikt bij families die een huis willen delen. Vaak gaat het gepaard met een zorgvraag van bijvoorbeeld een ouder.
Serviceflat: diensten aan huis
In een serviceflat woon je zelfstandig in je eigen appartement, maar maak je gebruik van verschillende diensten en gemeenschappelijke voorzieningen van de locatie, zoals een recreatieruimte, zwembad of gezamenlijke tuin. De service is gericht op gemak en comfort. Zo worden er maaltijden door of namens de huurder verzorgd en kun je gebruik maken van zorg of ondersteuning. Het verschilt per serviceflat welke diensten er zijn. Het aanbod kan beperkt zijn tot een alarmsysteem, maar ook uitgebreider met eigen koks en verpleegkundigen.
We hopen dat je meer inzicht hebt gekregen in de verschillende woonvormen. Fijn ouder worden betekent onder andere dat je een fijn thuis hebt. Je wordt tenslotte maar één keer oud! Uiteraard waren dit maar een paar voorbeelden. Op Woonz.nl vind je een uitgebreider overzicht van woonvormen! Hoe wil jij later wonen?
Woonz.nl verzamelt het landelijke woningaanbod én diensten aan huis voor senioren op één platform. Op deze manier kunnen senioren makkelijker zoeken naar een woning of dienst aan huis. Zij gaan elke maand één artikel schrijven over verschillende onderwerpen: van handige tips tot serieus nieuws en leuke weetjes!
Wat is Klup?
Klup is de app voor avontuurlijk 50-plus! Vind bijzondere activiteiten, juist nu gebeurt er veel online en op een veilige manier, en je ontmoet eenvoudig nieuwe mensen. Dit wil je echt niet missen dus we nodigen je van harte uit voor de gratis Klup app. Ontmoet, geniet en ga er samen op uit!