En, heb jij al enig idee wat je moet gaan eten met kerst? Breekt het angstzweet je al uit bij de gedachte dat je een 3-gangen menu (of meer) moet gaan serveren, die de kwaliteit moeten hebben van een sterren restaurant? Geen stress, want daar hebben we wat voor bedacht:
Het Klup Kerstmenu: Een kleine selectie 3 kerst voorgerechten, 3 kerst hoofdgerechten en 3 kerst nagerechten. Niet meer, zodat je niet overloopt van de ideeën. En ook nog eens heel gemakkelijk om te bereiden. Heerlijk toch? Welke combinatie maak jij?
3 Kerst Voorgerechten
1. Bieten zalm carpaccio met kappertjes en venkel
Een simpel en toch feestelijk gerecht die eigenlijk nooit mis kan gaan is een carpaccio, maar dan met een twist. De carpaccio van Elle Eten is dan ook een plaatje om te zien, maar ook om op te eten. Wat je in het kort moet doen om binnen no-time dit prachtig gekleurde gerechtje op tafel te krijgen: Bietjes garen in de oven, af laten koelen en in flinterdunne plakjes snijden, de groenten op smaak brengen met peper, zout, azijn en citroensap en dan samen met de plakjes zalm serveren op een plat bord. Kind kan de was doen. Bekijk het volledige recept op Elle Eten.
2. Vitello Tonnato
Fan van de Italiaanse keuken? Dan is dit gerecht wat voor jou. Super lekker door de verrassende combinatie van vlees en vis (hoef je ook niet te kiezen😉) en ook nog eens heel simpel om te maken. Vitello Tonnato is een combinatie van, grofweg, fijn gesneden kalfsvlees met een tonijn-mayonaise saus, wat kappertjes en rucola. Het belangrijkste (en lastigste) aan het gerecht is het maken van de saus maar als je de instructies van Ohmygoodness volgt komt het helemaal goed!
3. Gevulde, gegrilde kastanjechampignons
Dit feestelijke vegetarische voorgerecht kan ook als amuse geserveerd worden. En ook weer zo simpel om te bereiden. Wat je hiervoor moet doen? Eerst de walnoten karameliseren in de de oven. Vervolgens de walnoten fijn malen. Dit kan met een keukenmachine (niet te lang), maar ook met de hand. Vervolgens de champignons leeghalen en vullen met spinaziebladeren, walnoten, geitenkaas en honing. Even garen in de oven en klaar ben je! Kijk anders ook nog even op de website van de Hippe Vegetarier voor extra tips en uitleg (ook voor andere leuke vegetarische gerechten).
3 Kerst Hoofdgerechten
1. Kip met 40 tenen
En dit is nou een gerecht waar je je gasten helemaal mee in de war kan brengen. “Een gerecht met veertig (40!) knoflooktenen? Dat kan toch helemaal niet lekker zijn?” Nou, je zult je verbazen hoe lekker het is! Doordat de knoflooktenen namelijk in zijn geheel worden gegaard in de pan verliest het zijn scherpte en kan je dus met gemak de knoflookteen opeten. Wat leuk en simpel is aan dit gerecht is dat je alles in een grote braadpan doet en vervolgens de pan hermetisch afsluit met deeg (heel makkelijk om te maken). Zo blijft het vocht goed bewaard in de pan en krijg je super mals vlees. De kip serveer je lekker bourgondisch met rustiek brood waar je de knoflooktenen op uit kunt smeren en gegrilde groenten. Bekijk het volledige recept voor de Kip Met 40 Tenen op Okoko en een recept voor gegrilde groenten op Culy.
2. Zalmforel in zoutkorst
Nog zo’n gek gerecht, maar zeker spectaculair! Zalmforel in een zoutkorst van meer dan een kilo. Ook hier zul je je afvragen of de vis dan niet te zout gaat zijn, maar dat is niet het geval. Als je namelijk een volledige en forse vis neemt (met kop, staart en vel) dan komt de zout niet in contact met het visvlees. En door de zoutkorst gaat er ook geen vocht verloren waardoor de vis een intens en zachte smaak krijgt. Het serveren van de vis kan ook weer heel simpel met wat gebakken aardappelen en mooie salade. Het bereiden van de zalmforel vind je op Smulweb.
3. Kerst kaasfondue
Een makkelijk gerecht, maar ook erg lekker om te serveren tijden de koude kerstdagen. Met een goeie pan kaasfondue kun je iedere kaaseter gelukkig maken. En ook nog eens een goed alternatief als je geen vlees of vis wilt serveren. En je hoeft zeker niet bang te zijn dat dit niet kerst-achtig genoeg is, want er valt genoeg te variëren en te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een oer-hollandse fondue met jonge en oude boerenkaas, een geitenkaasfondue of zelfs een 5-kazenfondue. Je vindt verschillende varianten op 24Kitchen.
3 Kerst Nagerechten
1. Kerst chocolade bommen
Na al de hartigheden is er natuurlijk niets lekkerders dan af te sluiten met een heerlijke caloriebom van suiker. De Chocolade Bom van Lekker en simpel zijn hier erg geschikt voor. Wat zit er in? (pure) chocolade, gecondenseerde melk, Oreo koekjes en eventueel witte chocolade (en kokosschaafsel) om de blokjes nog wat op te maken. Een groot voordeel van dit gerecht is dat het binnen no time klaar is en van tevoren bereid kan worden.
2. Kerst tiramisu
Wat is een kerstmenu zonder een klassiek kerstgerecht. We hebben het dan natuurlijk over een heerlijke eigen gemaakte tiramisu. Charlotte heeft een wel hele mooie kerst variant gemaakt, namelijk een tiramisu-taart met sterren. Dit gerecht kost misschien wel wat meer bereidingstijd, maar is nog steeds niet super lastig en het resultaat is wel heel mooi en past goed bij de avond. Ook een heerlijke afsluiter van de avond om zo de laatste gaatjes nog even te vullen.
3. Suikervrije bananenijs met frambozensaus en basilicum
Toch op zoek naar iets lichters en gezonders? Dan is het dessert van Elle eten wat voor jou. Het is een super makkelijk recept om zelf bananenijs te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal bananen (afhankelijk met hoeveel je bent) in te vriezen, vervolgens lichtelijk te ontdooien en te pureren in de keukenmachine. De saus van frambozen, citroensap, honing en basilicum pureer je ook en haal te desgewenst door de zeef. Super lekker en dat ook nog eens zonder toegevoegde suikers!
Geen zin om te koken of je kookkunsten delen?
Hopelijk helpt dit je en zit er iets tussen wat je lekker vindt. Heb je nou eigenlijk helemaal geen zin om zelf iets te maken, of deel je je kookcreaties maar al te graag met andere mensen die met kerst alleen zitten dan kun je in de Klup-app contact leggen met andere mensen!
2 BERICHTEN
Gelukkig hebben we daar Klup voor!😉 Fijne feestdagen!
Tof idee Tom, nu het gezelschap nog om de maaltijd gezellig compleet te maken