Hier vind je leuke Klup verhalen, nieuws en de weekendplanner | Klup

Blog

In de Kluplights

Nieuw jaar, oude gewoonten?

Wij Nederlanders zijn een spaarvolk. Met de paplepel ingegoten weten we dat sparen verstandig is. Helaas is de spaarrente al langer extreem laag en grote spaarders moeten zelfs geld betalen om te mogen sparen. Om nog te zwijgen over inflatie en eventueel inkomstenbelasting in box 3. De belangrijkste afweging is die tussen doel, termijn en risico. Voor onvoorziene omstandigheden of verwachte uitgaven op de korte termijn is en blijft een spaarrekening het beste alternatief. Echter, hoe zit het met (spaar)geld naast deze financiële buffer en voor doelen op de middellange of langere termijn? In deze gevallen kun je overwegen om te starten met beleggen.
Maar hoe begin ik eenvoudig met beleggen?
Via het beleggingsplatform FitVermogen kregen wij een paar tips. FitVermogen staat bekend als een toegankelijk platform met diverse prijswinnende fondsen en behoort volgens diverse onderzoeken tot de goedkoopste fondsbeheerders van Nederland.
Tip 1: Bepaal je doel en risicoprofiel
Bepaal eerst je doel en risicoprofiel. Wil je voor een langere of kortere periode beleggen? Ben je bereid iets meer risico te nemen of wil je het juist heel voorzichtig aanpakken? Deze vragen zijn belangrijk voor de keuze die je maakt. Over het algemeen geldt: hoe langer je kunt beleggen, hoe meer risico je eventueel kunt nemen. Obligatiefondsen worden doorgaans beschouwd als minder risicovol dan aandelenfondsen. Het rendement ligt daarbij doorgaans ook lager. De ronde risico-indicator die je bij de beschrijving van ieder fonds vindt, geeft aan hoe risicovol een fonds ongeveer is.
Tip 2: Leg een stevige basis
Als basis voor jouw beleggingsrekening kan je één van de mixfondsen op FitVermogen kiezen. Met één van deze Gemaksfondsen krijgt je automatisch een goed gespreid fonds in handen, waarin al een verdeling tussen aandelen en obligaties is gemaakt. De vijf Gemaksfondsen bieden keuze aan beleggers met verschillende risicoprofielen. Met een mixfonds zijn jouw beleggingen goed gespreid. En een goede spreiding is bevorderlijk voor de risicobeperking: je wedt dan niet op één paard. Als je de basis voor jouw rekening hebt gelegd, kan je indien gewenst zelf nog accenten aanbrengen met andere fondsen.
Tenslotte nog dit:
  • Hoe bepaal je de kwaliteit van een fonds? Fondsbeoordelaar Morningstar heeft eerder al op een rijtje gezet waar je op kunt letten. Veel fondsen bezitten ook een aantal ‘sterren’ van Morningstar.
  • Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Staar je hier dan ook niet blind op.
  • Twijfel je over het juiste instapmoment? Beleg dan niet direct alles in één keer, maar bouw jouw rekening gestaag op: dat kan bijvoorbeeld door middel van periodiek beleggen.
Meer weten?
Nieuw jaar, oude gewoonten? Of starten met fondsbeleggen en in vijf minuten geheel online een rekening openen zonder bijkomende kosten?
Nieuw jaar, oude gewoonten? Of starten met fondsbeleggen en in vijf minuten geheel online een rekening openen zonder bijkomende kosten?
Disclaimer: deze  publicatie is  uitsluitend  opgesteld  ter  informatie  en  is  geen  aanbod  of  uitnodiging  om  effecten  of  een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of het verlenen van een  beleggingsdienst of  beleggingsresearch.  NN  Investment  Partners  B.V.,  noch  enig  andere  vennootschap  of  onderdeel  dat  behoort  tot  de  NN  Group,  noch  een  van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin  opgenomen  informatie. Het  gebruik  van  de  informatie  in  deze  publicatie  is  op  eigen  risico. De waarde  van  uw  belegging  kan  fluctueren.  In  het  verleden  behaalde  resultaten  bieden geen  garantie  voor  de  toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
In de Kluplights

Klup zoekt een presentator! (m/v)

Klup zoekt een presentator! (m/v)
Binnenkort starten we met een nieuw Youtube-kanaal waarop we leuke video’s willen gaan aanbieden. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe senior presentator en interviewer voor een 50+ doelgroep. Ben je net zo ad rem als Gerard Joling of kan je na een beetje coaching net zo goed interviewen als Hanneke Groenteman, solliciteer dan direct! De vacature vind je hier.
Maar we zijn ook op zoek naar…
Is presenteren of interviewen niks voor jou? Van tijd tot tijd zoeken wij kluppers die model staan voor ‘de klupper’ in het algemeen of voor ‘een speciale klupper’ met bepaalde vaardigheden, talenten of eigenschappen. We worden bij Klup namelijk steeds vaker door media benaderd of we leuke mensen in ons bestand hebben die willen meewerken aan een interview in een lokale krant, een groot maandblad, op de radio en ook zelf maken we steeds vaker video’s.

Dus: vind je het leuk om iets meer van jezelf te laten zien of te laten horen? Meld je dan aan via dit formulier, geen zorgen je zit nergens aan vast. We nemen contact met je op als we iets passends op de planning hebben staan en dan kan je altijd beslissen of je het leuk vindt.

Een volgende keer verschijn jij dan wellicht wel in de Klup-commercial. Of wordt je geinterviewd door een groot landelijk tijdschrift over je grootste hobby.

Actief

Tip van klupper Agnita! Wandelroutes door Noord-Holland

Tip van klupper Agnita! Wandelroutes door Noord-Holland
De dagen worden weer langer, het weer wordt langzamerhand ook weer beter. Al blijft Nederland natuurlijk Nederland, en lekker onvoorspelbaar met regenbuien. Toch trekken we er graag op uit! Er valt nu zeker met de strenge maatregelen niet zo veel te doen, dus dan is wandelen een leuke oplossing! Samen met Wandelnetwek Noord-Holland ontdek je ontzettend veel leuke nieuwe routes, voor als je de standaard rondjes in jouw omgeving nu wel gezien hebt ;). Agnita heeft ons getipt op dit leuke concept, bedankt daarvoor!
Wandelnetwerk Noord-Holland is dé  plek om nieuwe routes te ontdekken samen met andere kluppers. Je vindt hier startpunten voor routes, themaroutes en ook blogs die geschreven zijn over mooie wandelingen. Zo heb je bijvoorbeeld de Fortenroute in de buurt van Haarlem. De Laarzenpadroute bij het dorpje Broek in Waterland waar je lekker je laarzen aan kunt trekken en kan genieten van het zompige voetpad langs de zuidrand van natuurreservaat Varkensland. Of de Waddenkantroute waar je de zilte zeelucht op kunt snuiven tijdens je wandeling met uitzicht over de Waddenzee. Zoals je kunt lezen zijn de mogelijkheden ontelbaar!
Website en App
Je kunt zowel via de website als via de app routes zoeken om te gaan wandelen. Wanneer je op de website www.wandelnetwerknoordholland.nl komt kun je beginnen met zoeken. Je kunt dan klikken op de knop ‘startpunten’. Hier kun  je dan zoeken naar een beginpunt van je wandeling. Ook kun je klikken op de knop ‘themaroutes’ als je een wat langere en al uitgeschreven route wilt gaan lopen. Hoe je nog meer op zoek kunt gaan naar een route is door op de homepagina in te vullen waar je wilt wandelen.
Via de app kun je alleen routes zoeken door de plaats in te vullen waar je wilt gaan wandelen. Maar de app heeft wel nog meer handige mogelijkheden voor als je gaat wandelen. Er zit namelijk een kaart bij zodat je de route goed kunt volgen als je onderweg bent! Ook kun je als je onderweg bent foto’s maken en deze toevoegen aan de route zodat je andere wandelaars kunt inspireren ook die route te gaan lopen! De app is zowel in de PlayStore voor android als in de AppStore voor iPhone te downloaden.
Ga op pad!
Ben je enthousiast geworden over een van de routes die hierboven genoemd zijn of wil je een eigen route aanmaken? Ga dan op pad samen met andere kluppers. Natuurlijk wel volgens de richtlijnen van het RIVM, met niet meer dan 2 samen wandelen! Maak een activiteit aan in de app en ga erop uit!
Heb jij ook nog iets leuks gevonden wat je graag wilt delen met andere kluppers? Stuur ons dan een berichtje!
Algemeen

Een coole klupper – de stappenteller

Onlangs ben ik overgestapt van zorgverzekering. Van een collectieve, naar een iets goedkopere met gelijke dekking, met excuses aan onze trotse partner Nationale Nederlandern. Deze nieuwe verzekeraar blijkt een gezondheidsprogramma te stimuleren, waarbij je punten krijgt voor het invullen van life-style- en voedingsvragen. Maar, en nu komt het, ook punten voor het gebruik van een stappenteller!
 Als je dagelijks voldoende stappen zet, krijg je wat korting op de premie ofzo. Nu bleek ik dus al lang zo’n stappenteller op mijn Iphone te hebben, al had ik er nog nooit naar gekeken. In de app gezondheid, die wordt aangeduid met een hartje. Hoe lief…
Pas op mensen, het is verslavend. De eerste dagen na deze ontdekking betrapte ik mijzelf op het hysterisch vaak checken van het aantal stappen. Zo ziekelijk fanatiek, dat ik mijzelf uitfoeterde als ik in huis rondliep zónder telefoon in mijn zak. Al die meters voor niets gelopen! Nooit van mijn leven had ik kunnen denken tijdens een potje tennis de telefoon in mijn zak te houden, zodat ook die stappen niet verloren zouden gaan. Een enorme meevaller was, dat hij ook de trappers van de (elektrische) fiets signaleert. Dus, heen-en-weer naar mijn tenniskluppie plus anderhalf uur singelen is samen goed voor ruim 4000 stappen. Kassa!
Op de Klup-app zie ik veel wandelaars. Stadswandelingen, natuurwandelingen en themawandelingen. Jan zet er heel praktisch het aantal kilometers bij (10) en Anke wil graag langere wandeltochten. Ze waarschuwt dat er wel stevig doorgelopen moet worden! Misschien kan je het verschil zien tussen mensen mét en zonder stappenteller aan de grootte van hun stappen. Goed bezig mensen. Morgen ga ik ook weer een stuk of 5000 stappen op de grote, stille heide zetten. Misschien valt er zelfs wel wat sneeuw. Gelukkig verraadt de gezondheidsapp niet, dat ik daarna mijzelf beloon met een paar biertjes, anders zouden er vast strafpunten in mindering worden gebracht. 
– Een dag niet geklupt is een dag niet geleefd!
Dick klupt sinds september en zit niet stil! Dit druilerige weer en de huidige coronasituatie nodigt natuurlijk niet echt uit om de deur uit te gaan. Maar, nodigt wel uit om nieuwe vriendschappen te sluiten in de Klup app. Online ontmoeten en (als de zon weer schijnt) offline afspreken! smile
Klup tips

Klup tip: kijk samen TV via NPO Samen!

Klup tip: kijk samen TV via NPO Samen!
TV kijken is super leuk, vooral als je het samen kan doen met anderen! Praten over wat er gebeurt, inzichten met elkaar delen, vragen stellen aan de ander over een film die jullie allebei nog niet hebben gezien, het hoort er allemaal bij. Jammer genoeg is het op dit moment niet mogelijk om hiervoor bij elkaar te komen. Daarom hebben wij voor jullie een leuke oplossing gevonden, namelijk NPO Samen!
Met NPO Samen kijk je gratis gemakkelijk samen naar je favoriete film of TV programma. Dit is natuurlijk ideaal om samen te doen met andere kluppers. Zoek samen iets uit om naar te kijken, deel de link met elkaar, zet je webcam aan en stap virtueel bij elkaar binnen in de huiskamer.
Samen met maximaal drie andere kluppers kun je genieten van onder andere series, zoals Boer Zoekt Vrouw, Flikken Maastricht of De luizenmoeder. Verschillende spelprogramma’s waaronder Wie is de Mol en Met het Mes op Tafel. En ook aan films is geen gebrek. Zoals je ziet zijn de keuzes oneindig voor een gezellige avond. Ben je wat sportiever ingesteld? Ga dan voor een actiever programma en doe samen mee met Nederland in beweging! 
Hoe het precies werkt? Eerst moet natuurlijk uitgezocht worden wat jullie samen willen kijken, dit doe je op www.npostart.nl. Vervolgens klikt een van jullie op het icoontje ‘kijk samen”. Je komt dan terecht in de huiskamer. Hier is de link te vinden die je vervolgens met de andere kluppers kunt delen. Je kopieert de URL en verstuurt deze naar de rest! Ohja misschien wel handig om te weten is, dat je NPO Samen alleen kunt gebruiken via de gratis website en niet via de app.
Heb je aankomende week een spannende film op de planning staan? Of staat zaterdagavond standaard geblokt in je agenda zodat je Wie is de Mol kunt kijken? Maak dan een activiteit aan in de app en vind mensen om samen mee te kijken!
Klup tips

Besparen? Check je autoverzekering!

Besparen? Check je autoverzekering!
Als je een auto hebt, dan heb je natuurlijk ook een autoverzekering. Maar weet jij nog precies hoe je jouw auto (misschien wel járen geleden) verzekerd hebt? Misschien rijd je door de coronacrisis wel een stuk minder of is die uitgebreide dekking niet meer nodig nu je auto wat ouder is. Tijd om je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Wie weet kun je flink besparen op je premie…
Hoeveel rijd je per jaar?
Sluit je een autoverzekering af, dan geef je aan je verzekeraar door hoeveel kilometer je maximaal per jaar verwacht te gaan rijden. Deze kilometrage kan invloed hebben op je premie: hoe meer je op de weg te vinden bent, hoe groter de kans natuurlijk is dat je schade rijdt. Pak je polisblad er eens bij en controleer hoeveel kilometers je destijds hebt opgegeven. Misschien werk je tegenwoordig wel vanuit thuis en zitten die autovakanties naar het buitenland er ook even niet meer in. Je kunt je kilometrage dan naar beneden bijstellen. Dat scheelt premie! Tip! Weet je niet precies hoeveel je het afgelopen jaar hebt gereden? Neem dan contact op met je garage. Zij noteren jaarlijks bij de APK van je auto de kilometerstand op dat moment.
Past je dekking nog bij je?
Bij elke verzekeraar kun je kiezen uit de dekkingen WA, WA Extra en WA Casco (Allrisk). Een WA-dekking is verplicht en verzekert de schade die jij met je auto aan de auto van een ander veroorzaakt. Met de WA Extra-dekking ben je vaak ook verzekerd tegen diefstal en ruitschade en de WA Casco (Allrisk)-dekking vergoedt ook schade die je zelf aan je auto veroorzaakt. Natuurlijk geldt ook hier: hoe meer je verzekert, hoe meer je betaalt aan premie. Misschien is het al een tijdje geleden dat je je autoverzekering hebt afgesloten en past de dekking die je destijds hebt gekozen niet helemaal meer bij je autogebruik en voorkeuren nu. Om je een beetje te helpen, zijn dit de dekkingen die andere autobezitters het meest kiezen:  
Hulp bij het kiezen van de juiste autoverzekering
Twijfel je zelf nog of je er goed aan doet om je dekking te wijzigen en of je je kilometrage kan verlagen? Neem dan contact op met je verzekeraar of adviseur. Dit stappenplan van Nationale-Nederlanden biedt ook hulp bij het kiezen van de juiste verzekering voor je auto.  Nog meer besparen? Sluit voor 1 februari 2021 je Autoverzekering af bij Nationale-Nederlanden en ontvang het eerste jaar tot 15% korting op je premie.
Klup tips

Zo krijg je het perfecte Klup profiel!

Samen op avontuur gaan via Klup en nieuwe dingen ontdekken. Dat is wat kluppers in veel gevallen zoeken. Tijdens dit avontuur ontmoet je gelijkgestemden of stuur je direct een contactverzoek. Een leuk uitgewerkt profiel is hierbij belangrijk!  Daarom geven we wat geheimen weg zodat jij in de nieuwe app met jouw profiel van het scherm af spat.
Profielfoto
Het begint natuurlijk allemaal bij een aansprekende profielfoto: een foto waarop je jezelf bent en waar jouw stralende en vlotte persoonlijkheid op te zien is.
📸 Zorg ervoor dat er geen andere mensen of dingen ter afleiding bij op staan. Het gaat tenslotte om jou. 
📸 Zorg ervoor dat de foto genoeg ‘licht’ bevat. Donkere foto’s vallen vaak wat meer naar de achtergrond en zijn minder duidelijk.
📸 Ten slotte is het belangrijk dat je eigen hoofd natuurlijk goed te zien is. Dan heeft iedereen een goed beeld met welk leuk persoon ze te maken hebben.
Omslagfoto
Om je profiel wat op te fleuren is een omslagfoto leuk! Klik hier om naar een site te gaan waar je foto’s van een mooie kwaliteit kan vinden. Je kunt natuurlijk een mooie zelfgemaakte foto gebruiken! 
🖼️ Kies iets wat bij jou past en jou typeert -> Houd je bijvoorbeeld heel erg van buitenlucht? Upload dan een mooie foto van het bos of een groenrijke omgeving.
🖼️ Type midden bovenaan in de grijze balk jouw trefwoord in het Engels: flower, sunrise, mountains etc.
🖼️ Let op: maak het niet te gek… Een rustige, mooie foto trekt meer aandacht. 
Omschrijving
Naast een duidelijke profielfoto van jezelf is een een pakkende en passende tekst over jou als persoon belangrijk. In je omschrijving geef je aan wie je bent en wat je leuk vindt om te doen. Zo kunnen andere kluppers jou vast een beetje leren kennen!
📃 Beschrijf je hobby’s/bezigheden of vertel bijvoorbeeld wat jou uniek maakt
📃 Doe jezelf niet anders voor dan dat je bent. Zo trek je kluppers aan die bij jou passen!
📃 Houd het luchtig en positief
📃 En houd het kort en bondig
Motto
Geef je levensmotto: een spreuk of woord die omschrijft waarnaar jij probeert te leven. Het geeft aan waar jij voor staat! Je kan hiervoor ook een pakkende zin uit je favoriete nummer of boek gebruiken.
✍🏼 Je kan hiervoor ook een pakkende zin uit je favoriete nummer of boek gebruiken.
✍🏼 Gebruik een positieve spreuk.
Uitleg: ‘Hoe pas ik mijn profiel aan?’
Hartstikke leuk al die tips, maar wel handig als jullie weten waar je je profiel kan aanpassen.

Je profiel wijzigen

Dat doe je op de volgende manier:
Open de app > klik op ‘instellingen’ > Vervolgens klik je bovenaan op ‘Bekijk en wijzig profiel’ > Klik rechtsonder op het blauwe vakje met de tekst ‘wijzigen’.
Klup tips

Klupvoordeel – exclusief voor jou als klupper!

Klupvoordeel – exclusief voor jou als klupper!
Goed leren fotograferen, alles leren over kunst of thuis lekker fit blijven? Dan zit je hier goed. Wij zijn continue bezig om de waarde van het ‘klupper zijn’ te vergroten en daar is er vanaf nu ‘Klupvoordeel’. Exclusief voor jou als klupper en hier vind je leuke acties en voordelen. Deze pagina wordt regelmatig ververst met nieuwe voordelen en bijzondere acties. Houd hem dus in de gaten! 
De voordelen voor de maand december:
🏋🏾 Sport lekker thuis en op je eigen tempo. Als klupper ontvang je 50% korting bij Fitchannel. 📸 Ontwikkel jezelf via diverse en vooral leuke online cursussen bij Etadoro. Als klupper ontvang je €20 korting. 💡 Verlaag je vaste lasten en stap nu heel eenvoudig over van energieleverancier. Als klupper bespaar je mogelijk tot wel €350,-.
In de Kluplights

Verlenging lockdown, wat kan er wel?

Verlenging lockdown, wat kan er wel?
Ruim 6,5 miljoen mensen hebben gisteren de persconferentie van minister president Mark Rutte gevolgd. De geruchten gingen al een aantal dagen rond en we waren er al bang voor, verlenging van de lockdown met drie weken. De cijfers dalen, maar niet hard genoeg om de lockdown op te heffen. Daarnaast heeft de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zijn entree gemaakt in ons land. We moeten er nog even tegenaan met zijn allen en hopen op betere cijfers!

We willen graag een aantal zaken uitlichten:

  • Wij vinden het van groot belang dat de corona maatregelen (zoals beschreven op de site van de Rijksoverheid) worden nageleefd binnen de Klup community. Wij verwachten dan ook dat ieder hierin zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en dit, hoe moeilijk ook, nog steeds heel serieus neemt! 
  • Voor activiteiten die onder onze naam worden georganiseerd nemen wij vanzelfsprekend zelf de volle verantwoordelijkheid!
  • Zie je iets wat niet past bij de huidige past bij de huidige maatregelen, laat het ons dan vooral weten en ga niet zelf de discussie aan door te reageren onder de desbetreffende activiteit. Dit draagt niet bij aan de sfeer binnen de community en lost vaak ook niks op! Wij nemen, mocht dat nodig zijn, contact op met de organisator. 

Online activiteiten

Wist je dat we sinds kort een nieuwe functionaliteit aan de app hebben toegevoegd? Namelijk de optie om een online activiteit toe te voegen! Hieronder geef ik drie tips voor een toffe online activiteit. 

1.  De Vrienden van Amstel Live

Zaterdag 16 januari geniet je thuis van De Vrienden van Amstel Livestream. In een gloednieuwe twee uur durende show zorgen o.a. Armin van Buuren, Guus Meeuwis, André Hazes, Snelle, Thomas Acda, Paul de Munnik, Willeke Alberti en Rolf Sanchez voor een vertrouwde vrienden avond, live vanuit Ahoy. En de toegang is helemaal gratis!

2. Online exposities 

Zoals bekend zijn alle musea voorlopig gesloten. Om toch wat cultuur op te kunnen snuiven bieden veel musea hun exposities online aan! Neem een kijkje in het Rijksmuseum in Amsterdam of in ‘The White House in Washington, Verenigde Staten. Echt een buitenkans! 

3. Escape Room

Heb je wel eens een escape room gedaan? Een escaperoom is een interactief spel op een fysieke locatie waarbij een groep mensen samen puzzels, raadsels en uitdagingen ontdekken en proberen op te lossen binnen een bepaalde tijd. Omdat fysiek nu niet mogelijk is, hebben 18 escape rooms in Nederland de handen ineengeslagen om een online variant in het teken van 75 jaar vrijheid te ontwikkelen! Het verhaal zit vol emotie en heeft heel wat gevarieerde puzzels. Kan jij alles ontcijferen?
Samen is leuker dan alleen! Dus ga vooral samen (online) zingen, puzzels oplossen in een escape room of een kijkje nemen in een museum.
Welke activiteit zet jij in de app? 🙂
In de Kluplights

Een coole klupper – Dick’s dooddoeners

Alleengaande mensen die nét íets te enthousiast roepen dat ze “geen behoefte aan een relatie hebben”, of  “er nog niet aan toe zijn”, dring ik nog wel eens mijn vooringenomen mening op..
Geheel onterecht twijfel ik aan hun al dan niet bewuste keuze alleen te willen blijven. Soms zelfs geheel ongepast, véél te kort na het verlies van een partner. Vast onderdeel van mijn ongevraagde adviezen is de zin: “Als je volgend jaar Kerst er een beetje gezelliger bij wilt zitten, moet je nu gaan zoeken.” of: “Ze klimmen maar hoogstzelden ongevraagd op jouw stoep, je moet zelf de deur eerst op een kier zetten.” U begrijpt de strekking van mijn bemoeizucht. De een vindt het wel cool, de ander volhardt in onduidelijk uitstelgedrag, al blijft “bewust alleenstaand” natuurlijk een prima keuze, als je ervoor kiest.
In beide gevallen is Klup een geweldig gereedschap om contacten te leggen. Wandelen, fietsen, Wordfeuten, verzin het maar. Vroeg in het nieuwe jaar kom ik ook hier  even met mijn onvervalste “dicksdooddoener” al klinkt  -stokpaardje misschien prettiger. Niet te lang uitstellen mensen! Als je er aan het eind van 2021 wat gezelliger bij wilt zitten, dan ….
– Een dag niet geklupt is een dag niet geleefd!
Dick klupt sinds september en zit niet stil! Dit druilerige weer en de huidige coronasituatie nodigt natuurlijk niet echt uit om de deur uit te gaan. Maar, nodigt wel uit om nieuwe vriendschappen te sluiten in de Klup app. Online ontmoeten en (als de zon weer schijnt) offline afspreken! smile
Familie & Vrienden

Rouwen om je overleden ex… Hoe doe je dat…

Het aantal scheidingen in Nederland ligt in het laatste decennium rond de 30.000 per jaar (geregistreerd partnerschap is hierin meegenomen). Jaarlijks overlijden rond 153.000 mensen. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat een substantieel deel van de nabestaanden te maken krijgt met het overlijden van een ex-partner. We hebben met deze stelling direct een van de laatste taboes in de relationele sfeer te pakken want wat bén je eigenlijk als ex van een overledene. Waar sta je dan? Ben je een ‘bijna’ weduwe of weduwnaar of ben je slechts een toeschouwer aan de zijlijn. Kortom: mag je rouwen om je ex? Maria en Annabel vertellen over hun ervaring.

Als er kinderen zijn, zal het slechte nieuws over de dood van je ex waarschijnlijk via de kinderen komen. Zijn er geen kinderen, dan lees je het misschien onverwacht in de krant, of hoor je het van een gezamenlijke vriend. Er gaat sowieso een steek door je hart. Ook al is jullie relatie verbroken, je hebt ook mooie tijden met elkaar meegemaakt. En die ruzies, die jullie hebben gehad, waren misschien achteraf niet nodig geweest. Je had het op een andere manier kunnen oplossen. Dat heb je ook regelmatig gedacht, maar je bent er nooit toe gekomen om het uit te spreken naar je ex toe. En nu is het te laat… Dit is zomaar voorbeeld van een hersenspinsel dat je zou kunnen hebben als je hoort dat je ex is overleden. Het verdriet om het overlijden van je ex is vaak een stil verdriet. Waarom ben je nou zo verdrietig? Jullie zijn toch uit elkaar. Je hebt toch een andere partner? De omgeving vindt het onbegrijpelijk dat je rouwt. Je voelt je alleen met je verdriet. Op je kinderen wil je niet steunen. Voor hen is het nog veel erger. Zij hebben hun vader of moeder verloren. Jij moet er zijn voor hen, en niet laten blijken dat je ook verdrietig bent omdat hun andere ouder is overleden.

Erkenning.

Het verdriet om een ex wordt meestal niet erkend. Misschien vind je het zelf ook wel vreemd van dat je ‘ineens’ zo verdrietig bent om zijn of haar dood. Stiekem ben je bang dat het tonen van dit verdriet gelijk staat aan het erkennen dat je niet (genoeg) van je huidige partner houdt. Maar het overlijden van je ex-partner, de andere ouder van je kinderen, is een droevig moment. Rouw is de achterzijde van liefde. En inderdaad: je hebt gerouwd toen je relatie werd verbroken. Je hebt gerouwd omdat jullie samen geen toekomst meer hadden. Nu mag je zeker wel rouwen omdat diegene, met wie je een aantal jaren het leven hebt gedeeld, met wie misschien samen kinderen hebt, is overleden.

MARIA (60):

“Mijn ex en ik waren al jaren uit elkaar en de verstandhouding na descheiding was ronduit slecht. We zijn ruim achttien jaar getrouwd geweest. Hij was chronisch depressief, leed aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en uiteindelijk heb ik, na een worsteling en een schuldgevoel van jaren, voor mezelf gekozen. Ik vond al best snel een nieuwe liefde, maar mijn ex is nooit over onze scheiding heen gekomen. Hij verhuisde naar het buitenland, leefde daar als kluizenaar, at slecht, dronk veel te veel en rookte twee pakjes per dag. Jarenlang heeft hij mij, mijn nieuwe partner en mijn vrienden telefonisch gestalkt. Voor mijn dochters brak na onze scheiding de hel los. Een week voor zijn overlijden belde hij mij midden in de nacht en zei dat hij altijd van mij gehouden had. Daarna ging het ineens bergafwaarts. Zijn lichaam én geest waren op. Hij stierf in een ziekenhuisbed in een vreemde stad in de armen van mijn dochters. De volgende dag al werd hij gecremeerd. De meisjes plaatsten samen met de broers van mijn ex een rouwadvertentie in de krant. Ik stond daar niet bij. Het deed me meer pijn dan ik ooit had verwacht. Ik kende deze man natuurlijk het best van allemaal, maar ik durfde het niet te zeggen. Ik heb dit verdriet stilletjes verwerkt, soms met en voorzichtig traantje tussen mijn wimpers als ik weer eens een van onze favoriete nummers op de radio hoorde. Het is achteraf heel jammer dat er nooit sprake is geweest van dat ik naar de crematie zou komen. Dat is natuurlijk een moment dat nooit meer terugkomt. Het troost me dat hij een week voor zijn overlijden nog heeft gezegd dat hij altijd van mij heeft gehouden. Dat plaats ik nu in een ander perspectief en is voor mij meer waard dan mijn fysieke aanwezigheid bij de crematie. Ik rouw na vijf jaar nog wel eens om wat definitief voorbij is en ik weet dat ik ooit uit liefde met hem ben getrouwd en dankzij hem twee prachtige dochters heb van wie ik zielsveel houd.”

ANNABEL (59):

”Ik ben 31 jaar getrouwd geweest met Hugo, hij was in zijn goede jaren een succesvolle restaurateur. We kregen twee prachtige kinderen. Negen jaar geleden heeft Hugo een zelfmoordpoging ondernomen. Ik heb hem toen gevonden. Om de een of andere reden is die poging mislukt. Deze gebeurtenis maakte ons toch al niet erg stabiele huwelijk nog verder aan het wankelen. Ik eiste dat Hugo zich liet opnemen in een afkickkliniek. Hij was alcohol en gokverslaafd. Respect voor hem had ik eigenlijk al lang niet meer. Hij liet mij opdraaien voor alle shit en schulden. Zakelijk ging het in sneltreinvaart bergafwaarts en ik moest de kar alleen trekken. Dit heb ik, vraag me niet hoe, nog een paar jaar volgehouden. In 2014 verloor ik twee dierbare vriendinnen aan kanker en in 2015 overleed mijn vader. Beide kinderen waren inmiddels het huis uit. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik in oktober 2015 definitief van Hugo gescheiden ben. Hij is het huis uitgegaan, heeft nog een jaar een vriendin gehad, maar kreeg in 2017 kanker. Het ging steeds slechter met hem. Gek genoeg werd onze relatie eigenlijk alleen maar beter, we zagen elkaar regelmatig en ik zorgde nog steeds een beetje voor hem. Eenmaal genezen van kanker, maar met nog steeds een slechte gezondheid, heeft hij de laatste zeven maanden voor zijn dood heel erg genoten van zijn nieuwe appartement. Hij was apetrots op onze kinderen, had een heel goed contact met ze, maar Hugo was qua gezondheid een grote zorg voor hun en voor ons allemaal. Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje dat Hugo zwaar gevallen was en ik er onmiddellijk naartoe moest. Enkele dagen later is hij in het ziekenhuis overleden op 68-jarige leeftijd. Het was voor mij enerzijds een opluchting, anderzijds was ik ook erg verdrietig om het verlies van wat ooit je grote liefde was. En natuurlijk om het verdriet van de kinderen. Gelukkig ben ik in de periode na zijn overleden overal bij betrokken. Mijn naam (en die van mijn nieuwe partner) stond vermeld – onder de naam van de kinderen – op de rouwkaart. Ons huis was het ontvangsthuis voor alle kaarten en bloemen. Ik was ook overal bij: bij de crematie, bij de herdenkingsbijeenkomst, dat vond ik fijn, erkend te zijn. En toch voelt het ook een beetje vreemd, je bent en blijft de ex. Nog steeds droom ik veel over mijn huwelijk met Hugo. Ik ben kwaad op hem, maar ik vind hem ook heel zielig. Soms huilen we om de verhalen en soms lachen we. Tot op de dag van vandaag los ik schulden af die hij veroorzaakt heeft en daar haat ik hem om. Ook al is hij dood, ik kom nog steeds niet los van hem. Ik ben nu nog de enige ouder en die wel gezond moet blijven en heel erg oud moet worden en dat vind ik een grote verantwoordelijkheid.”

In de rubriek Openhartig van het Klup magazine lees je mooie, heftige maar -de naam zegt het al- vooral openhartige verhalen. De laatste editie van het magazine, vind je in de supermarkt bij jou in de buurt!
Klup Magazine

Pensioen: Waarom we niet na (willen) denken over geld…

Pensioen: Waarom we niet na (willen) denken over geld voor later
Pensioen? Eerder stoppen met werken? Voor veel mensen zijn dat zorgen voor later. Als we ons gezonde verstand gebruiken, weten we heus wel dat het slim is nu alvast na te denken over geldzaken voor later. De meeste kluppers zijn tussen de 50 en 70 jaar dus een perfect moment voor wat nuttige informatie voor ‘later’. Je leest het volledige artikel inclusief 5 handige tips in de huidige editie van Klup magazine!  Toch schuiven we het onderwerp pensioen graag voor ons uit. Waarom vinden we het zo oninteressant na te denken over geld voor in de toekomst? En hoe kunnen we daarbij geholpen worden? We leggen het voor aan hoogleraar Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit), die gespecialiseerd is in gedragseconomie.
Denk je zelden na over geld voor later? Zo gek is dat niet. Uit onderzoek blijkt dat ons brein veel minder waarde hecht aan een beloning in de toekomst dan aan een beloning in het nu. Dit psychologische fenomeen heet delay discounting. “Als ik moet kiezen: nu op vakantie of sparen voor later? Dan weet ik het wel: ik ga op vakantie”. “In de gedragseconomie kennen we ook wel het concept verliesaversie. Mensen reageren sterker op verlies dan op winst. De pijn die we bij verlies voelen is ongeveer twee keer zo groot als het genot dat winst oplevert. Als ik nu moet sparen voor mijn pensioen, zie ik dat als een verlies.”

Wat zou ons dan kunnen helpen om beter na te denken over geld voor later?

“We worden al geholpen door bepaalde regelingen. Veel werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan. Daarnaast krijgt iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heeft AOW. Dat is voor een deel uit solidariteit, maar ook om ons te beschermen tegen ons kortetermijndenken en gebrek aan zelfbeheersing. Maar we kunnen op meer manieren geholpen worden.”

“We denken al snel: later komt het wel goed.”

Hoe houden we het vol om bewustere keuzes te maken als het gaat om geld voor later?

“We moeten er continu aan herinnerd worden, bijvoorbeeld door apps of persoonlijke coaches. Ook helpt het als we van tevoren een commitment hebben, zoals dat toekomstige contract. Zo gaat het rekening houden met geld voor later in je systeem zitten.” Benieuwd naar het volledige artikel en 5 zinvolle pensioentips? Lees het nu in Klup magazine (verkrijgbaar bij de boekhandel en grotere supermarkt) Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Nationale Nederlanden. 

Heb jij het goed geregeld?

Wil je weten of je jouw pensioen écht goed geregeld hebt? Maak een vrijblijvende afspraak met één van de financieel adviseurs van Nationale Nederlanden met wie dit artikel is samengesteld. Liever een onafhankelijke adviseur? Ook dat is mogelijk. Druk op de onderstaande knop voor meer informatie